UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна закликала РФ сприяти розслідуванню смерті українця в окупованій Макіївці

Бойовики блокують доступ Міжнародному Червоному Хресту на окуповану територію.

Українська делегація у ТКГ під час засідання гуманітарної підгрупи 24 листопада порушила питання про вивчення обставин смерті громадянина Макарця, який утримувався у Макіївській виправній колонії (ТОТ у Донецькій обл.).

Представниця України закликала російську сторону підтримати ініціативу про звернення Тристоронньої контактної групи до Міжнародного Комітету Червоного Хреста задіяти всі інструменти (персонал, що перебуває на ТОТ ДЛО) для забезпечення невідкладного доступу до місця інциденту для проведення об'єктивного розслідування всіх обставин смерті Макарця, звільнення якого вимагала протягом тривалого часу українська сторона.

"Відсутність допуску до місць позбавлення волі на ТОТ ДЛО представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста є кричущим порушенням Спільних узгоджених підсумків Паризького саміту в «Нормандському форматі» від 9 грудня 2019 року", - зазначають у ТКГ.

Читайте також: Україна планує створити у ТКГ нову підгрупу

Як повідомлялося, у Макіївській виправній колонії від ножових поранень 11 листопада загинув 37-річний ув'язнений Руслан Макарець. Ув'язненого українця було внесено до списків обміну утримуваними особами, проте процес обміну заблоковано з 2020 року. За інформацією Денисової, підконтрольні РФ незаконні збройні формування до ОРДЛО утримують у в'язницях 301 громадянина України: 224 – у Донецькій та 77 – у Луганській області.