UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна визначила умови підписання угоди про експорт зерна

Імовірною датою підписання є 22 липня.

Угоду про експорт зерна з України морським шляхом дійсно може бути підписано 22 липня, підтвердив речник МЗС України Олег Ніколенко.

«22 липня в Туреччині заплановані переговори щодо відновлення експорту українських зернових під егідою ООН. За підсумками може бути підписаний документ, який містить зобов'язання сторін щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі», - повідомив Ніколенко.

Українська делегація на переговорах у Стамбулі підтримуватиме лише ті рішення, які, зокрема, гарантують безпеку південних регіонів України. Крім того, Київ хоче прописати в угоді такі обов’язкові складові:

Читайте також: Анкара очікує підписання угоди щодо зернового коридору цього тижня – Ердоган

Україна і Росія готуються до підписання угоди, яка дозволить відновити вивезення українського зерна Чорним морем. Але, готуючи угоду, чи не переступив Київ «червоних ліній»? Чи будуть у безпеці українські причорноморські міста після розмінування портів та проходів до них? Чи готовий Кремль дати гарантії безпеки? Про деталі домовленостей читайте у статті Володимира Кіма «Угода щодо зерна: чи не стане вона фатальною для України?».