UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна виконала всі умови для нормандського саміту - голова ОБСЄ

Водночас Росія навпаки не виконала жодного зобов'язання

Україна повністю виконала всі умови для проведення чергового саміту лідерів країн нормандської четвірки (Україна, Франція, Німеччина і Росія).

Про це в інтерв'ю «Європейської правді» заявила глава ОБСЄ і голова МЗС Швеції Анн Лінде.

«На саміті в Парижі була домовленість про нову зустріч лідерів за низки умов. Україна виконала всі умови. Росія - на жаль, ще немає. Тепер все залежить від того, як пройдуть переговори, від того, як буде досягнута домовленість виконувати ці умови », - пояснила вона.

Лінде вітала перемир'я, яке діє в Донбасі з 27 липня, і заявила, що «ситуація все одно набагато краще, ніж була рік назад», незважаючи на те, що кілька днів тому загинув боєць ВСУ.

Читайте також: Радники лідерів нормандської четвірки знову зустрінуться через тиждень

Нагадаємо, 12 січня в Берліні відбулася зустріч радників лідерів нормандської четвірки. Україну на переговорах представляв голова Офісу президента Андрій Єрмак.

В ОП України повідомили: під час шестигодинних переговорів сторони торкнулись всіх питань порядку денного - від безпеки до гуманітарних, дискусія була непростою, але мала конструктивний характер.

Своєю чергою представник Росії - заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що на переговорах остаточних рішень знайти не вдалося у жодному з питань, тому за два тижні буде новий раунд переговорів.

Росія традиційно наполягає на «політичному блоці» і проведенні виборів в ОРДЛО, Україна вважає за потрібне спочатку забезпечити «безпековий блок», припинити вогонь, повернути контроль над ділянкою кордону з РФ.