UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна в ТКГ ініціює позачергове засідання через чисельні обстріли на Донбасі з боку бойовиків

Українська делегація повідомила про понад 40 обстрілів з боку окупантів.

Українська делегація у Тристоронній контактній групі ініціює невідкладні консультації безпекової підгрупи через активізацію проросійських бойовиків на Донбасі та чисельні обстріли позицій ЗСУ. Про це повідомила пресслужба української делегації в ТКГ.

«Сьогодні з ранку ми спостерігаємо численні порушення режиму припинення вогню на лінії розмежування з боку незаконних збройних формувань, які підтримуються РФ.  Внаслідок понад 40 обстрілів із застосуванням ствольної артилерії, мінометів та танків пошкоджені будівля дитячого садочку в районі Станиці Луганської, снаряди влучили на двір Врубівського ліцею. В обох будівлях під час обстрілів перебували діти, учні та персонал. Пошкоджено житлові будівлі та об’єкти інфраструктури. Отримали ушкодження троє мирних жителів. У зв’язку з цим Українська делегація звернулась до Представника ОБСЄ в ТКГ щодо невідкладного скликання позачергових консультацій робочої групи з питань безпеки, а також позачергового засідання ТКГ», - заявили в українській делегації.

Вказано, що для того аби такі провокації не стали причиною ескалації конфлікту,  українська делегація пропонує залучити представників країн нормандської четвірки до всіх механізмів з моніторингу та верифікації дотримання режиму припинення вогню.

«Ми готові до подальшої роботи в переговорному форматі задля припинення порушень і відновлення режиму тиші, адже тільки за умови усталеного припинення вогню можливий подальший рух з гуманітарних, соціальних та політичних питань з метою мирного врегулювання конфлікту на українському Донбасі», - додали в українській делегації.

Читайте також: Обстріл дитсадка у Станиці Луганській: з'явилося відео евакуації дітей та вихователів

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав обстріл дитсадка у Станиці Луганській «великою провокацією». Він поінформував про дії окупантів голову Євроради Шарля Мішеля.

Крім садочка та ліцею окупанти обстріляли залізничну станцію Кіндрашівська-Нова, що в Луганській області. Під обстріл потрапила не тільки станція, але й локомотивне депо.

За фактом обстрілу дитячого садка та ліцею Служба безпеки України відкрила справу за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт, який спричинив тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.