UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та Євросоюз вважають Росію стороною конфлікту в Донбасі — Зеленський

На ній лежить відповідальність за відсутність прогресу в мирному врегулюванні ситуації. 

Президент Володимир Зеленський нагадав, що Росія є стороною конфлікту в Донбасі, тому саме така позиція буде закріплена в спільній заяві України та ЄС. Про це він заявив під час саміту, який розпочався сьогодні у КиєвІ. 

"У мене вчора була розмова з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, й однією з ключових тем саміту була координація кроків України та ЄС для досягнення миру на сході нашої країни. Разом з ЄС ми єдині в тому, що відповідальність за відсутність прогресу в мирному врегулюванні на Донбасі повною мірою лежить на РФ, яка, без сумніву, є стороною конфлікту, що буде сьогодні зафіксовано в спільній заяві", - сказав Зеленський. 

Читайте також: Глави дипломатій України та ЄС обговорили загострення в Донбасі

Як повідомлялося, 12 жовтня президент Володимир Зеленський провів переговори в форматі відеоконференції з президентом Франції і канцлером Німеччини щодо мирного врегулювання ситуації в Донбасі і підготовці до проведення чергового саміту "нормандської четвірки".

Лідери трьох держав обговорили теми, які можуть бути розглянуті на саміті лідерів країн Нормандського формату. В ході можливої зустрічі планують досягти домовленості для забезпечення стійкого миру в Донбасі.

Після розмови із Зеленським, Макрон і Меркель обговорили з президентом РФ прогрес у виконанні зобов'язань, взятих на себе під час Паризького саміту в грудні 2019 року, і погодилися з необхідністю детального обговорення стану їх виконання під час наступної зустрічі.