UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна та Франція підписали з десяток угод про співробітництво у сфері ОПК – Лекорню

У Міноборони України також повідомили про результати зустрічі міністрів України та Франції.

Україна та Франція підписали близько десятка угод щодо співробітництва у сфері оборонно-промислового комплекса. Про це повідомив Французький міністр оборони Себастьян Лекорню за підсумками візиту до Києва.

«Шановний Рустем Умєров, дякую за теплий прийом. Вчорашнє укладення приблизно десяти угод між нашими виробниками демонструє міцність і надійність наших зобов’язань. В артилерії, бронетехніці, безпілотниках, розмінуванні. З виробниками, малими та середніми підприємствами або французькими стартапами. Цими угодами Франція мобілізує свої промислові ноу-хау на підтримку України», – написав Лекорню у Twitter.

Раніше у Міністерстві оборони України також повідомили, що очільник українського оборонного відомства Рустем Умєров разом з Лекорню обговорили постачання озброєння та військової техніки, двосторонні проєкти з військово-технічного співробітництва, підготовку українських військовослужбовців та впровадження євроатлантичних стандартів. 

Читайте також: Україна близька до отримання винищувачів Mirage 2000 від Франції — ЗМІ

Під час зустрічі Лекорню наголосив, що Франція й надалі підтримуватиме Україну та наших військових у боротьбі проти російських окупантів. Він акцентував на тому, що важливою є підтримка України країнами-партнерами у довгостроковій перспективі.

«Перше – це передача зброї. Ми продовжуватимемо передавати зброю Україні. Друга частина нашої підтримки – це навчання солдатів. Ми виконали наші цілі до кінця року», – зазначив Лекорню. 

За його словами, понад 7 тисяч українських солдатів вже пройшли навчання у Франції (на французькій території або в Польщі). Лекорню уточнив, що це було або якесь загальне навчання, або спеціалізоване. Міністр оборони Франції запевнив, що навчання продовжуватимуться в тому ж самому обсязі. 

Читайте також: Лекорню: Франція підготувала вже 6 тисяч українських солдатів

«Третє питання більш стратегічне і стосується нашої здатності щось спільно виробляти для потреб України. Зараз ми підходимо до такого незвичайного етапу у відносинах між нашими двома країнами, де ми разом дивимося, що ми можемо спільно виробляти чи спільно купувати», – зауважив Лекорню.

У Міноборони додали, що Україна та Франція підписали Меморандум про наміри щодо співпраці між  «Агенцією оборонних закупівель» та Генеральною дирекцією з озброєння (DGA) (Франція). 

«Документ передбачає безстроковість співробітництва та створює нормативно-правову базу для укладання контрактів. Це також сприятиме поглибленню військово-технічної співпраці, у тому числі, у сфері розвитку спільних високотехнологічних проєктів в інтересах забезпечення оборони обох країн», – пояснили у відомстві.

Раніше міністр оборони Французької республіки Себастьян Лекорню пообіцяв передати Україні 150 дронів від французької компанії Delair.