UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна розпочала переговори про гарантії безпеки вже з п’ятою країною G7

Це одна з держав-засновниць Євросоюзу та НАТО.

У четвер, 19 жовтня, українська сторона розпочала перший раунд переговорів для укладення двосторонньої угоди про гарантії безпеки, що передбачено Спільною декларацією про підтримку України G7, з Францією, повідомила пресслужба Офісу президента України.

Франція стала вже п’ятою країною “Великої сімки”, з якою розпочато відповідний процес. До цього стартували двосторонні переговори зі США, Великою Британією, Канадою та Японією.

Як зазначається, переговорну групу від Києва очолив заступник керівника ОП Ігор Жовква. Також у ній інший заступник глави Офісу Роман Машовець і перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк.

Читайте також: Що передбачає Спільна декларація G7 щодо підтримки України – що кажуть в Офісі президента

"Важко переоцінити важливість двосторонніх безпекових переговорів із Францією як країною-засновницею Європейського Союзу й НАТО. Ми постійно відчуваємо підтримку Франції як у наближенні перемоги України, так і на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави", – заявив Жовква.

У ОП додали, що початок дискусії поглиблює непохитну підтримку України у військовій, безпековій та економічній сферах з боку Франції.

“Невіддільною складовою гарантій безпеки є також допомога у розвитку військово-промислового комплексу та в економічній відбудові України. Важливим елементом стримування агресії мають стати також потужні санкції та невідворотність конфіскації активів країни-агресора”, – йдеться в повідомленні.

У межах першого раунду сторони узгодили план подальших переговорів і координацію щодо безпекових гарантій на найближчий час.

На початку жовтня було розпочато перший раунд переговорів із Японією щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки.