UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна разом з партнерами мають підготувати спільний план завершення війни протягом місяців — Зеленський

Президент зазначив, що війна не має тривати роками.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна та союзники повинні протягом кількох місяців розробити план дій за підсумками Саміту миру у Швейцарії, який би примусив Росію до миру. Про це він повідомив під час спільної пресконференції з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем у Брюсселі.

«Зараз нам потрібні наступні кроки. Наступні кроки – це планувати та мати детальний план щодо усіх криз, які породила війна, що приніс Путін на нашу землю. Ми маємо підготувати цей план та покласти його на стіл протягом місяців», — заявив Зеленський.

Читайте також: Кулеба: Україна налаштована на те, щоб другий Саміт миру пройшов в одній з країн Глобального півдня

Він додав, що в України немає багато часу, адже вона втратила велику кількість захисників та цивільних. Тому війна не має тривати роками, а план щодо її врегулювання має бути готовим до другого Саміту миру, підкреслив голова держави.

Зеленський також додав, що він не перебуває у контакті з очільником Кремля Владіміром Путіним, адже він «не має жодного плану, крім одного – затягнути війну на якомога більший термін». Проте президент зазначив, що діалог з Росією можуть вести партнери України.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що комунікація з Росією може відбуватися за прикладом Чорноморської зернової ініціативи. Тоді Україна вела переговори з Туреччиною та ООН, а вони у свою чергу розмовляли з РФ. Цей формат Кулеба назвав «дуже успішним досвідом».