UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна пропонує демілітаризувати ОРДЛО на початку 2021 року, аби в березні провести там місцеві вибори - Кравчук

План української сторони буде направлено координаторці ТКГ, спецпредставниці чинного голови ОБСЄ Хайді Грау 5 листопада.

Глава делегації України в Тристоронньої контактній групі і перший президент України Леонід Кравчук заявив, що підготовлений українською стороною "План спільних кроків" для ТКГ пропонує повністю припинити конфлікт і демілітаризувати окремі райони Донецької і Луганської області на початку 2021 року, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року, передає "Інтерфакс-Україна".

"Перше, що ми пропонуємо зробити, - припинити обов'язково збройний конфлікт, і провести обов'язково повну демілітаризацію ОРДЛО. З цього потрібно починати. Тобто, всі збройні формування, найманці, озброєння все повинно бути виведено з цієї території, незаконні збройні формування повинні бути розпущені. І це потрібно зробити на початку 2021 року ", - сказав він в інтерв'ю агентству.

Кравчук також зазначив, що вищепредставлений план дозволить Україні взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність.

За його словами, важливо буде чітко врегулювати питання відповідальності для осіб, які брали участь у подіях, пов'язаних з війною в Донбасі, і недопущення покарання для тих, на кому немає провини за вчинення злочинів. Він переконаний, що це має бути зроблено шляхом прийняття Верховною Радою України відповідного законопроекту, текст якого буде обговорюватися в робочій групі ТКГ з політичних питань.

"Нам потрібно, щоб питання відповідальності вирішувалися за законом, виважено, з урахуванням ситуації в Донбасі, і з урахуванням досвіду інших країн. Тому що є злочинці, є люди, які прийшли туди вбивати за гроші, - вони повинні нести відповідальність, а інші - нормально жити і працювати на своїй, українській землі", - пояснив Кравчук.

Про взаємний обмін утримуваними особами

Глава делегації України в ТКГ підкреслив, що українська сторона буде наполягати на забезпеченні повного і безумовного доступу міжнародних організацій, включаючи Міжнародний комітет Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб. Україна хотіла б, щоб це було зроблено до середини листопада 2020 року, а остаточне взаємне звільнення утримуваних осіб за принципом "всіх на всіх" відбулося не пізніше 15 грудня 2020 року.

Україна також хотіла б добитися до середини грудня, за словами Кравчука, збільшення чисельного складу СММ ОБСЄ на 1500 осіб.

"Ми сподіваємося, що і Російська Федерація, і Німеччина, і Франція підтримають таку нашу пропозицію. Тому що для спостереження над українсько-російським кордоном в Донецькій і Луганській області необхідна активна робота і постійне інформування", - зазначив він.

Про місцеві вибори

Згідно з українським планом, не пізніше 31 березня 2021 року на території ОРДЛО повинні бути проведені місцеві вибори відповідно до Конституції та законів України, і з дотриманням стандартів ОБСЄ - Копенгагенського документа 1990 року.

Також Кравчук звернув увагу на необхідність прийняття закону про особливості проведення місцевих виборів в ОРДЛО.

"Я думаю, що Верховна Рада вже напрацювала багато в цьому напрямку. Потрібно підняти всі ці напрацювання, подивитися на їх утримання, і з урахуванням тих змін, які відбулися, прийняти відповідне рішення", - сказав він, зазначивши, що оскільки "формулу Штайнмайера "обговорювали на зустрічі нормандської четвірки в грудні 2019 року в Парижі і взяли в роботу, то її не можна обійти стороною і необхідно також згадати в документі.

Кравчук зазначив, що влада Російської Федерації, зокрема президент РФ Володимир Путін, прийняли ряд рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО, наприклад, про спрощений порядок надання жителям цих територій російського громадянства, хоча сам президент Росії неодноразово говорив, що ці території є частиною України. Тому українська сторона пропонуватиме, щоб такі рішення і документи були скасовані.

Про створення Вільної економічної зони

Засловами Кравчука, Україна пропонуватиме створення Вільної економічної зони в рамках реалізації особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО.

"Без неї відновити там економіку буде неможливо. І ця Вільна економічна зона, згідно з нашим баченням, повинна діяти десь орієнтовно до 2050 року. Розрахунки показують, що цей час дозволить привести регіон Донбасу в нормальний стан", - сказав Кравчук.

Про зустріч лідерів держав нормандського формату

Делегація України в ТКГ хотіла б, щоб наступна зустріч лідерів держав нормандського формату відбулася до кінця 2020 року.

За словами Кравчука, пропонований Україною "План спільних кроків" не є заміною того, що вже зроблено за час роботи нормандського формату і ТКГ.

"... З його допомогою ми хочемо доповнити або уточнити ті питання, які не знайшли широкого, точного і конкретного втілення в попередніх документах... Це повинен бути документ, який врахує те, що зроблено, і що ми бачимо на завтрашній день. повинні бути враховані пропозиції всіх сторін. Тільки такий документ буде мати право на життя, сприйнятий і буде виконуватися всіма сторонами. Щоб цей план був реальним, і ми знайшли ту "золоту середину", яка відповідає інтересам усіх сторін, а головне - людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донбасу ", - сказав він.