UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна підписала з Люксембургом угоду про співробітництво у сфері безпеки

Люксембург пообіцяв продовжити надавати Україні військову допомогу.

Президент України Володимир Зеленський у середу, 10 липня, підписав прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом угоду в сфері безпеки. Угода була підписана у Вашингтоні, де Зеленський бере участь у саміті НАТО. Текст угоду  було опубліковано на сайті Офіс президента.

Читайте також: Україна та ЄС підписали угоду про співробітництво в безпековій сфері

Люксембург виділив цього року виділи Україні 80 млн євро. Загалом із початку повномасштабного вторгнення РФ нашій державі було надано допомоги на понад 250 млн євро. В угоді зазначено, що Люксембург продовжить надавати Україні військову допомогу в усіх відповідних сферах, включно із сухопутною, повітряною та кіберелектромагнітною сферами.

Також в угоді ідеться про розширення співпраці в оборонній сфері. Люксембург допомагатиме в залученні інвестицій та підтримуватиме зусилля України щодо інтеграції оборонної промисловості до стандартів НАТО та ЄС.

Як співлідер ІТ-коаліції спроможностей Люксембург надасть у розпорядження України можливості своїх провідних навчальних закладів, щоб підтримати нашу країну щодо навчання у кіберсфері.

Читайте також: Україна готує безпекову угоду з Чехією

У документі Люксембург також погодився сприяти поверненню з Росії всіх українців, передусім дітей. Країни такоє пообіцяла продовжити гуманітарну допомогу та підтримку українських внутрішньо переміщеним особам. 

В угоді Люксембург також підтвердив підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Україна загалом уклала вже 22 безпекові угоди. У переліку країн є Велика Британія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція, Ісландія, Норвегія, Японія, США, ЄС, Естонія, Литва, Польща.

Про те, чого очікувати від угод із партнерами і чому це не «гарантії безпеки», пояснювали Володимир Кравченко в статті «Безпека без гарантій? Що насправді пропонує Україні Захід» та Альона Гетьманчук у статті «Гарантований безпековий самообман: що насправді обіцяють Україні ключові партнери».