UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна навряд чи отримає запрошення до НАТО на саміті у Вільнюсі – голова постійної делегації ВР у парламентській асамблеї Альянсу

Єгор Чернєв припустив, що Україна може отримати на саміті НАТО у Вільнюсі цього літа.

Україна може отримати запрошення вступити до НАТО з конкретними датами, тільки не на Вільнюському саміті, а на Вашингтонському, вважає голова постійної делегації Верховної Ради у парламентській асамблеї Альянсу Єгор Чернєв («Слуга народу»). Саміт НАТО у Вашингтоні має відбутися 2024 року, пише «Інтерфакс-Україна».

«Запрошення з конкретними датами, гадаю, що не зовсім реальне, саме на цьому саміті. Але я сподіваюся, що наступного, яке буде у Вашингтоні, це буде …питання номер один», – заявив Чернєв в ефірі телемарафону.

Він переконаний, що під час саміту у Вільнюсі Київ може отримати гарантії безпеки від країн-членів НАТО. За словами Чернєва, гарантії безпеки – реальність. А перспективи стануть реальністю, коли дозволять умови безпеки.

«От такого формулювання нам буде достатньо плюс гарантії безпеки до того часу, коли ми станемо повноцінними членами НАТО. Оце я думаю, максимум, який ми можемо на сьогоднішній день отримати на саміті у Вільнюсі», – додав народний депутат.

Він додав, що Україна у Вільнюсі хоче почути «абсолютно чіткі запевнення», що НАТО чекає на нашу країну після закінчення війни.

«Графік надання членства після війни, ми також просимо. Тиснемо, вимагаємо на різних рівнях у різних форматах, прописуючи… ті конкретні слова чи фрази, які ми хочемо побачити у фінальному комюніке саміту. І ці пункти також там є. Сподіваюся, що ми їх отримаємо за результатами цього саміту», – додав Чернєв.

Читайте також: Кулеба: якщо Німеччина хоче безпечної і процвітаючої Європи, Україна має бути членом НАТО

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на липневому саміті у Вільнюсі союзники домовляться про програму допомоги Україні у переході до військових стандартів Альянсу.

Перебуваючи у Києві у квітні цього року Столтенберг заявив, що питання членства України в НАТО та гарантії її безпеки будуть у порядку денному саміту Альянсу у Вільнюсі (Литва) 11-12 липня. 

Президент України Володимир Зеленський під час виступу у Німеччині 14 травня заявив, що не бачить причин для України не вступати до НАТО та закликав якомога швидше прийняти нашу державу до Альянсу.

За даними Washington Post, союзники по НАТО не запросять Україну приєднатися до Альянсу на саміті у Вільнюсі, проте думають над альтернативними кроками. Лідери країн-учасниць НАТО збираються закріпити плани щодо посилення оборони від Росії.