UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може запровадити санкції проти Білорусі – Кулеба

У МЗС чекають на рішення ЄС.

Уряд України прийме рішення про можливе запровадження санкцій проти Білорусі. Глава українського МЗС Дмитро Кулеба сказав, що спочатку на Михайлівській хочуть побачити санкційне рішення ЄС по Білорусі.

"Що касається санкцій ЄС, то ми покажемо, що не буде визначено остаточно затверджених санкційних заходів, які приймають ЄС. Ми вже приєдналися до попереднього заявлення ЄС за цим поводом. "Потому, коли ми вводимо санкційне рішення ЄС, будемо приймати і відповідні рішення за цим питанням", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Перед цим Кулеба сказав, що Міністерство закордонних справ України вважає недопустимим будь-яке зовнішнє втручання в ситуацію в Білорусі. Перш за все справа йде про втручання Росії та ОДКБ.

Напередодні президент РФ Владімір Путін розповів про те, що Росія на прохання Олександра Лукашенка створила резерв співробітників правоохоронних органів,  але обіцяв не залучати російських силовиків, поки "ситуація не вийде з-під контролю".

Україна і ще 6 країн підтримали декларацію ЄС щодо виборів в Білорусі. 15 серпня МЗС України офіційно відреагував на результати виборів в Білорусі. У заяві зазначалося про те, що Україна в цілому підтримує позицію ЄС і вважає вибори в Білорусі такими, що не відображують волевиявлення білорусів.

17 серпня МЗС України відкликав свого посла з Білорусі. У МЗС зазначили, що виклик посла на консультації до столиці держави - це одна з форм політичного реагування, яку застосовують для демонстрації невдоволення політикою або недружніми діями іноземної держави, в якому цей посол акредитований.