UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може перемогти режим Путіна лише разом із Заходом – Клімкін

Необхідно «вкладатися в майбутнє», впевнений колишній голова МЗС

Перемогти російський режим Україна можемо тільки у співпраці з колективним Заходом, впевнений колишній голова української дипломатії Павло Клімкін.

“Можна скільки завгодно розвивати тему здатності України стати самостійним світовим гравцем, але це потребує послідовної реалізації довгострокової стратегії, радикального зміцнення наших інституцій, національної єдності, мобілізації та згуртованості суспільства, і ще багато всього. І шалених обсягів ресурсів”, - попереджає Клімкін.

Він наголошує, що необхідно «вкладатися в майбутнє»: в середньостроковій перспективі штучний інтелект і прориви у сфері біології будуть важливіші за ядерну зброю, однак в Україні, де освіта й наука послідовно деградують, це, швидше, скидається на наукову фантастику. 

“Для мене докорінна реформа освіти та інновацій є найважливішим маркером бажання рухатися вперед і стратегічного планування: вкладатися потрібно насамперед у людей, у їхні знання та навички. Але навіть за такого, на сьогодні — абсолютно фантастичного, сценарію в нас немає економічної й інтелектуальної спромоги перемогти Росію і відновити нашу територіальну цілісність без наших друзів та партнерів, — це аксіома”, - додав Клімкін.

Читайте також: Все більше ознак, що адміністрація Байдена з Росією обговорюватиме Україну без України – Клімкін

Детальніше про те, що Україну очікує непростий діалог зі Сполученими Штатами, читайте у статті Павла Клімкіна “Після зустрічі Байдена та Путіна: до чого треба готуватися Зеленському”.