UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має зберегти статус країни-транзитера газу і після запуску "Північного потоку-2" – спікер уряду Німеччини

Попри це,  Берлін продовжує переговори з Вашингтоном з приводу будівництва російського газопроводу.

Офіційний представник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт заявив, що Німеччина зацікавлена в збереженні Україною ролі транзитера газу безвідносно до запуску трубопроводу "Північний потік-2" під час брифінгу, у п’ятницю, 9 липня, повідомляє "Укрінформ".

"Для нас центральне значення має питання збереження Україною статусу країни-транзитера газу і після запуску "Північного потоку-2", - зазначив він.

Зайберт сподівається, що як Росія, так і Україна будуть дотримуватися чинного транзитного договору, а по завершенні терміну його дії - продовжать надалі.

Він висловив думку, що канцлерка Ангела Меркель "напевно обговорить цю тему з українським президентом".

Штеффен Зайберт підтвердив, що Берлін продовжує переговори з Вашингтоном з приводу будівництва проєкту газогону "Північний потік-2", щодо якого погляди сторін не збігаються.

Читайте також: Німеччина обіцяє домагатися продовження договору про газовий транзит через Україну

Раніше, Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що саме реалізація проекту "Північний потік-2" буде основною темою його переговорів з канцлеркою  Німеччини Ангелою Меркель під час візиту до Берліну 12 липня.

Німеччина декларує, що Україна і надалі матиме роль транзитера газу, однак на практиці продовжує будівництво російського газопроводу «Північний потік-2».

Що сьогодні потрібно зробити Україні, щоб «Газпром» був максимально обмеженим в можливостях ексклюзивно наповнювати  газогін, читайте в статті Олександра Харченко «Віко на труні транзиту російського газу через Україну» для читачів ZN. UA.