UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має три джерела зростання – Продан

Радниця голови АМУ Оксана Продан пояснила, у яких трьох напрямках важливо розвиватися Україні.

Сьогодні демократичний світ у боротьбі з однією з найбільших армій світу поряд з Україною, бо захищає не тільки нас, а й себе. Після Перемоги гостра потреба витрачати ресурси на Україну відпаде. Але залишиться зацікавленість, реалізація якої можлива буде виключно після нашої якісної роботи над помилками попередніх 30 років та в разі системної й інтенсивної внутрішньої роботи на відродження. Про три джерела зростання, які ми маємо, радниця голови Асоціації міст України з муніципальних питань Оксана Продан пише у своїй статті для ZN.UA «Відновлення України: що, як і задля чого мають зробити центральна та муніципальна влада».

Перше з таких джерел – це культура. Як зазначила авторка, успішні країни не витрачають на культуру, а інвестують у неї, поширюють її через економічні відносини як власні переваги у глобальному світовому ринку. 

«І нам є чим ділитися. Але в урядовому Плані відновлення України культуру видно за плечима спорту в їхній спільній програмі тільки як напрям для «освоєння» коштів. Без створення системи сили нації. Тому нагадаю: відродження відбудеться, коли культура буде не нашими витратами, а джерелом розвитку кожного з нас, України і світу», - зазначила Продан.

Другим джерелом зростання вона назвала економіку. Авторка вказала, що Україна залишається ринком для збуту і постачання товарів та послуг міжнародним корпораціям. Зокрема, ми маємо багато активів, якими можемо забезпечувати світові потреби, тож цікаві для інвестицій. Але цього мало. 

«Бізнес почав тікати з України ще задовго до війни, і його не стримують запропоновані в урядовому Плані умови. Реальних змін уряд у Лугано не запропонував. Понад те, очевидно, в урядовців немає розуміння шляху, а триває імітація бурхливої діяльності. І це тоді, коли економічний успіх залежить не від ресурсних можливостей того чи іншого суб’єкта, а від готовності та вміння вирішувати питання й проблеми, що стоять перед світом», - пояснює авторка.

Так, десять найбільших ринків світу сьогодні — це: голод, бідність, маразм урядів, дефіцит енергії та води, свобода, старість, здоров’я, комунікації, стимулювання мрій про краще життя, любов і дружба. Вони можуть здаватися нам дивними чи неможливими, але саме за них готовий платити світ, і саме вони мають визначати напрям стратегічного розвитку нашої економіки. Тим більше що задовольнити ми зможемо значну частину перелічених ринків, і це не тільки голод, свобода, енергія та ІТ як комунікації, це ще й як мінімум маразм урядів.

Третім джерелом зростання Продан вказує безпеку. У статті вона зазначила, що сила і досвід Збройних сил України вже зараз дуже цікаві міжнародним союзам та безпековим об’єднанням. Важливо створити стратегічну систему безпеки, яка базуватиметься не тільки на ЗСУ, а й на геополітичних інтересах країн, на зацікавленості наших партнерів в Україні.

«В урядовому Плані відновлення нічого немає про світову геополітику, про суб’єктивізацію України, про використання майбутніх можливостей.  Нам Бог дав землю в найкращому місці та з безцінними ресурсами, ми маємо нарешті навчитися капіталізувати їх на користь усіх громадян України. Ефективні зміни економічних умов, прозорість і гарантування прав зацікавлять потужних іноземних інвесторів заходити в Україну капіталом, який вони захочуть зберегти в майбутньому. І це теж наша безпека», - йдеться у статті.

Авторка пояснює, що наше географічне розташування — це не тільки загроза з боку Росії, яка примусить нас стати прагматичними, стрижневими та сильними, це ще й великі можливості для вибудовування відносин зі світом. Ми маємо знаходити і створювати нові рішення, нові союзи, нові джерела сили для себе та для наших партнерів у великому світі геополітики.

«…Якщо відновлення — це тільки про будівництво, то воно апріорі не зможе забезпечити розвиток високого рівня. Післявоєнна Україна має базуватися на мережі спроможних громад, а система прийняття рішень на всіх рівнях має бути змінена на краще відносно довоєнної корупційної моделі. Забезпечення зазначених позицій і співдія всієї публічної влади та міжнародних партнерів зроблять відродження України реальним», - додала Продан.

Читайте також: Реальне відновлення можливе, коли ми станемо прозорими і зрозумілими для Заходу—Продан

Радниця голови Асоціації міст України з муніципальних питань Оксана Продан зазначила, що єдиного бачення стратегії відновлення України після війни поки що немає. Цей факт, за її словами, до форуму в Лугано засмучував, після нього — викликає багато запитань.