UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має право захищати свій суверенітет і НАТО допоможе реалізувати це право — Столтенберг

У разі нападу Росії союзники України обіцяють застосувати до агресора економічні, фінансові, політичні санкції.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, на якій обговорювалася "українська криза", заявив про всеосяжну підтримку України у разі можливого вторгнення Росії, повідомляє Spiegel.

За результатами зустрічі Столтенберг запросив представників Росії та 30 країн альянсу на подальші раунди переговорів.

"Союзники готові внести письмові пропозиції на розгляд Ради Росія-НАТО і прагнути конструктивних результатів", - заявив Генсек після зустрічі з Шольцем. За його словами, це може включати зниження ризиків у військових діях, підвищення прозорості та покращення каналів зв'язку.

Столтенберг також зазначив, що у разі військового конфлікту Альянс усіма способами допомагатиме Україні.

"Економічні, фінансові, політичні санкції. НАТО та союзники також забезпечать підтримку України. Україна має право захищати свій суверенітет і НАТО допоможе їй повністю реалізувати своє право на самооборону за рахунок підтримки союзників", — сказав Столтенберг.

Риторика німецького канцлера була цілком очікуваною, з огляду на політику Німеччини останніх років.

“НАТО не зацікавлений у постійній напруженості з Кремлем. Ми хочемо стабільних стосунків із Росією, але при цьому Німеччина дуже стурбована скупченням російських військ поблизу України і закликає уряд у Москві до деескалації”, — сказав Шольц за підсумками зустрічі.

10 січня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив газеті Financial Times, що з Росією цілком можливі компроміси з цілої низки питань, що стосуються сектору безпеки. Водночас він заявив, що Росії та Альянсу буде важко подолати розбіжності з українського питання.

Читайте також: Нарощуючи війська біля України, Росія провокує посилення позицій НАТО — Столтенберг

Незважаючи на шантаж з боку Росії, НАТО ні в якому разі не піде на компроміс за базовим принципом, який передбачає, що кожна країна може обирати свої оборонні союзи.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що підтримує політику минулої влади з приводу ненадання Україні озброєння.