UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна хоче бачити Індію посередником у перемовинах з РФ — посол

Київ хоче провести другий Саміт миру до листопада.

Київ хоче, щоб Нью-Делі був модератором перемовин та використовував свої зв’язки з Росією, аби посадити Москву за стіл переговорів. За словами посла України в Індії Олександра Поліщука, країна повинна відігравати більш активну роль для припинення російської агресії, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Аналітики: Росія шукає посередників для переговорів з Україною. Серед варіантів — Індія та Бразилія

За словами Поліщука, Україна запропонувала Індії провести другий Саміт миру до листопада 2024 року, аби припинити війну. Проте зараз неясно, чи погодиться на це Нью-Делі. Посол підкреслив, що Індія не повинна задовольнятися тим, що виступає у ролі "листоноші, який передає повідомлення", а має відігравати "більш надійну роль".

"Якщо Індія прагне отримати постійне місце в Раді Безпеки ООН, щоб служити власним інтересам, вона встановлює планку занадто низько", — заявив Поліщук.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, президент Володимир Зеленський під час візиту до Києва прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді запропонував провести в його країні другий Саміт миру. Співрозмовники ЗМІ наголошують, що якби Нью-Делі погодився, це свідчило б про прогрес. 

Нагадаємо, радник із питань національної безпеки Індії Аджит Довал цього тижня відвідає Росію для участі у саміті БРІКС та особистої зустрічі із президентом РФ Владіміром Путіним. З ним він обговорюватиме "мирний процес на тлі російсько-української війни".