UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна й надалі використовуватиме Bayraktar з метою самооборони - Кулеба

МЗС України відреагувало на стурбованість Франції та Німеччини.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не порушувала Мінських домовленостей, а застосування БПЛА Bayraktar у зоні ООС — вимушений захід. Про це глава українського зовнішньополітичного відомства повідомив на брифінгу зі швейцарським колегою Ігнаціо Кассісом у Києві.

"Україна захищає свій суверенітет і надалі це робитиме. Наша держава дотримувалась необхідних процедур комунікації. Партнери України мають бути стурбовані насамперед тим, що знищена дроном гаубиця. Така зброя заборонена Мінськими домовленостями, була розташована набагато ближче, ніж це дозволено. Російські війська продовжують і далі використовують заборонену зброю." — зазначив Кулеба.

26 жовтня ЗСУ вперше застосували ударні дрони Bayraktar у зоні ООС . Збройними силами України було ухвалено рішення задіяти турецькі ударні безпілотники у відповідь на вогонь російських окупантів.

Наступного дня стурбованість застосуванням Україною безпілотника Bayraktar висловила Німеччина, пізніше до неї приєдналася і Франція.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник жорстко відповів на «глибоке занепокоєння» Берліна використанням дронів Bayraktar.