UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готова до дружніх відносин з Угорщиною, але з повною повагою до своєї позиції – Кулеба

Міністр підкреслив, що мають враховуватися національні інтереси обох країн.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова і прагне до повноцінно нормальних, дружніх відносин з Угорщиною, але з повною повагою до позиції України.

"Готові й прагнемо до повноцінно нормальних, дружніх відносин з Угорщиною, які повністю враховуватимуть національні інтереси обох країн",  – наголосив міністр під час онлайн-брифінгу в четвер, 30 вересня.

Міністр прокоментував заяву прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про продовження блокування просування України в НАТО: «Жодної новини прем'єр-міністр Орбан не озвучив, оскільки Угорщина послідовно наголошувала, що питання НАТО буде вирішено у прив'язці до комплексного вирішення питання з угорською нацменшиною в Україні».

"Я завжди дотримувався й дотримуватимуся дуже простої лінії: я за дружбу, я за співпрацю, ми можемо нескінченно обмінюватися різкими заявами один з одним, це частина великої політичної баталії, але принципово ми готові дружити, ми готові шукати рішення. Але якщо хтось робитиме щось, що не відповідає українським інтересам і безпосередньо їх зачіпає, і битиме по нас, ми завжди битимемо у відповідь", - підкреслив Кулеба.

За його  словами,  у відносинах з Угорщиною дуже важливо "не плутати грішне з праведним".

"Газ - це грішне, а захист національних меншин, забезпечення прав української громади в Угорщині, угорської в Україні - це праведне. Тому ми перенесли на невизначений термін засідання двосторонньої економічної комісії, але ми готові рухатися вперед за освітнім треком, треком захисту прав національних меншин", – пояснив міністр.

Він також додав, що  на цьому треку є серйозні досягнення, оскільки нещодавно відбулося засідання робочої групи з питань освіти, де було підписано протокол і було усунуто декілька непорозумінь, занепокоєння угорської сторони.

Читайте також: Єврокомісія оцінить наслідки контракту Угорщини та «Газпрому»

27 вересня МЗС України заявило, що Угорщина підписала новий довгостроковий контракт з російським «Газпромом» на постачання 4,5 млрд кубометрів газу в обхід України. Тоді Дмитро Кулеба заявив, що підписавши договір Угорщина зробила негативний вчинок в рамках українсько-угорських відносин. Він пообіцяв, що відповідь України буде рівнозначною.

Наступного дня стало відомо, що Україна і Угорщина викликають послів через договір Будапешта з «Газпромом». При цьому за словами речника МЗС Олега Ніколенка, українська позиція полягає в тому, що вказаний договір підриває національну безпеку держави і енергетичну безпеку Європи.