UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна досягла чудового результату на шляху до членства в ЄС, Єврокомісія підтвердить це – голова ЄК

Наступного тижня Єврокомісія оприлюднить оцінку прогресу, досягнутого Україною на шляху до членства в ЄС.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, перебуваючи в Києві, заявила, що Україна досягла чудового результату на шляху до вступу до ЄС, передає «Інтерфакс-Україна». За словами фон дер Ляєн, Єврокомісія підтвердить її слова наступного тижня, коли подасть свій звіт про розширення.

«Ми вражені реформами, які ви здійснюєте у розпал війни. Ми не повинні забувати, що ведете війну за власне існування. І при цьому ви реформуєте свою країну глибоко. І ви реформуєте систему правосуддя, боретеся із впливом олігархів, боретеся з відмиванням грошей», – заявила Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції у Києві.

За словами голови Єврокомісії, вона обізнана, що Україна зараз перебуває у процесі завершення «визначних реформ». І якщо, як зазначила фон дер Ляйєн, «це станеться, я в цьому впевнена, що українську амбітну мету переходу на наступний етап процесу вступу буде досягнуто».

Читайте також: Ми вже визначилися з архітектурою переговорного процесу з ЄС – Стефанішина

Нагадаємо, Єврокомісія має намір представити 8 листопада оцінку прогресу, досягнутого Україною на шляху до членства в ЄС, що є ключовим кроком до ухвалення рішення про те, чи розпочинати переговори щодо вступу. У Reuters вважають, що Київ отримає позитивну рекомендацію, але можливо з додатковими умовами, пов'язаними з боротьбою з хабарництвом і правами меншин — останнє питання порушувала Угорщина.

Чи почуємо ми наступного тижня дуже добрі новини з Брюсселя? Чи запропонує Європейська комісія розпочати з Україною переговори щодо її вступу до ЄС? Що буде більше у звіті ЄК про прогрес України на євроінтеграційному шляху – меду чи дьогтю? Чи не загальмують українську євроінтеграцію Угорщина та Словаччина з їхніми проросійськими лідерами? Про все це — в інтерв'ю «Від рішень щодо України залежить весь процес розширення ЄС» із віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною редактора міжнародного відділу ZN.UA Тетяни Силіної.