UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ухвалена у квітні Конгресом США допомога розрахована на кілька років

Тому закінчення фінансового року не вплине на її розподіл.

Передбачені ухваленим Конгресом США законом кошти на військову підтримку України розраховані на кілька років, хоча сам закон стосується 2024 фінансового року, який у США закінчиться 30 вересня, пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Чи «згорять» 1 жовтня американські мільярди для України».

Серед іншого закон передбачає додаткові асигнування на 2024 фінансовий рік кільком федеральним агентствам для допомоги України. Йдеться про 61 млрд дол, але не все з цієї суми є військовою допомогою і не всі гроші призначені для України. Так,  близько 50% цієї суми передбачено на поповнення американської армії військовою технікою замість тієї, яку віддадуть Україні, покриття логістичних послуг тощо.

Читайте також: Байден не дає Україні зброю, бо боїться розвалу Росії – джерела

«Якщо відкрити розділ B, що стосується України, то можна побачити, що одні кошти слід витратити до 30 вересня 2024 року, другі — до 31 грудня 2024-го, треті — до 30 вересня 2025-го, четверті — до 30 вересня 2026-го», - зазначає Кравченко.

Загалом очікується, що до 2026 року буде витрачено понад 60% із затвердженої Конгресом допомоги в 61 млрд доларів.

«Такою є специфіка американського законодавства, що дає змогу виконати фінансові зобов’язання незалежно від завершення бюджетного року. Й до неї конгресмени вдалися у квітні 2024 року, враховуючи ризик того, що Дональд Трамп повернеться до Білого дому й припинить оборонну допомогу Україні», - пояснює автор.