UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ухвалення невідповідного закону про антикорупційний суд дестабілізує економіку України – посол США

Прийняття або неприйняття закону – це сигнал для міжнародних партнерів.

Прийнявши неузгоджений з Міжнародним валютним фондом закон "Про Вищу антикорупційному суді", Україна не отримає мільярди доларів міжнародної допомоги, а її економіка дестабілізується, вважає посол США в Україні Марі Йованович.

"Якщо не буде прийнятий законопроект, який буде відповідати вимогам МВФ, здатність України боротися з корупцією буде підірвана, Україна не отримає мільярди доларів допомоги, економіка дестабілізується. Вчинити тут правильно - це абсолютна передумова для побудови міцної, процвітаючої та демократичної України", - сказала американський дипломат в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, продовження української програми МВФ - це сигнал для світу, включаючи фінансові ринки, на які буде виходити Україна.

"Але ще важливіше: український народ вимагає Антикорупційного суду, щоб викорінити корупцію, яка душить економічне зростання, знищує робочі місця, шкодить національній безпеці і консервує бідність", - підкреслила Йованович.

Посол зазначила, що ефективний Антикорупційний суд необхідний країні, а ключові посадові особи в українському уряді і депутати Верховної Ради в повній мірі усвідомлюють важливість цього рішення. При тому дипломат акцентувала увагу на тому, що Рада міжнародних експертів повинна відігравати центральну роль у процесі призначення суддів Вищого антикорупційного суду.

"Якщо Рада справжніх експертів, обраних авторитетними міжнародними організаціями, визнає кандидата неприйнятним для служіння в антикорупційному суді, це рішення повинно мати вагу. Думка такої Ради не можна легко відкидати або ветувати. Ця функція фільтрування поганих кандидатів повинна відігравати центральну роль у процесі призначення", - наголосила дипломат.

Нагадаємо, 4 червня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що подасть у відставку, якщо до кінця літньої сесії Верховної Ради не буде рішення про створення Вищого антикорупційного суду.

5 червня США рекомендували українській владі врахувати вимогу МВФ про те, що роль Ради міжнародних експертів при доборі суддів антикорупційного суду повинна бути вирішальною.

Голосування заплановане на четвер, 7 червня. Однак українська влада не змогла узгодити з МВФ поправку про право вето Ради міжнародних експертів на кандидатури судді Вищого антикорупційного суду.

Детальніше про штучне затягування процесу створення антикорупційного суду читайте в матеріалі Ярослава Юрчишина "100 правок у годину і одна "на потім" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".