UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина підніме в НАТО питання захисту закарпатців в Україні

Голова МЗС Угорщини  має намір поскаржитися в НАТО на дії України стосовно закарпатців.

Україна здійснює заходи щодо дестабілізації відносин з Угорщиною. Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

За його словами, Угорщина вважає дії української влади по відношенню до закарпатських угорців неприпустимими і викликає посла України в Угорщині.

Завра, 1 грудня, Угорщина на зустрічі з членами НАТО буде скаржитися на дії влади і правоохоронних органів України щодо угорців.

"Ми будемо відстоювати закарпатських угорців на всіх міжнародних форумах", - заявив Сіярто.

Раніше СБУ України провела обшуки у лідера "КМКС Партії угорців України" Василя (Ласло) Брензовича, а також ще у ряду осіб. Обшуки проводяться в рамках кримінального провадження щодо укладення фіктивних договорів благодійним фондом "Закарпатський центр економічного розвитку "Еган Еде". Фігурантів підозрюють у привласненні коштів, за документами нібито витрачених на виконання підрядних робіт певними підприємцями, веденні подвійної бухгалтерії та використання виділених Угорщиною коштів на шкоду державній безпеці України.

Читайте також: Угорщина рятує українську кафедру в Ньїредьхазі

Як повідомлялося, 25 листопада посла України в Угорщині Любов Непоп викликали в Міністерство закордонних справ Угорщини у вівторок після того, як угорському міністерському уповноваженому Іштвану Грежи заборонили в'їзд в Україну.

Напередодні Кулеба розповів, що Україна заборонила в'їзд двом угорським високопоставленим чиновникам і додав, що зараз ініційовано введення заборони на в'їзд в Україну ще кільком угорцям, які активно втручалися у вибори в Україні.