UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина пригрозила відправкою мігрантів до Брюсселя, щоб помститися за штраф ЄС

Суд ЄС у червні оштрафував Будапешт за порушення правил надання притулку. 

Угорщина припустила, що може почати відправляти мігрантів, які з'являються на її кордоні, прямо до Брюсселя, якщо не вирішиться суперечка з ЄС щодо покарання за порушення законодавства Союзу про надання притулку, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Транзит нафти "Лукойл" через Україну: Угорщина знайшла вихід, який задовільнить всі сторони

Суд ЄС оштрафував Угорщину на 200 мільйонів євро (223 мільйони доларів) плюс додатково мільйон євро щоденного штрафу за невиконання прем'єр-міністром країни Віктором Орбаном попереднього рішення суду щодо захисту шукачів притулку. У червні Орбан уже обіцяв відплату за це рішення, яке стало однією з низки проблем, що затьмарили початок головування Будапешта в Раді ЄС.

Переговори з Єврокомісією розпочнуться у вересні, сказав журналістам у четвер, 22 серпня, представник угорського уряду Гергелій Гульяс. Якщо ці переговори проваляться, Угорщина почне видавати мігрантам “квитки в один кінець до Брюсселя”, додав він.

“Ми повинні досягнути угоди якомога швидше, тому що не хотіли б платити великі суми на щоденній основі. Але якщо Брюссель хоче прийняти мігрантів, ми можемо допомогти”, - заявив Гульяс, не надавши подробиць про те, як працюватиме така “схема”.

Читайте також: Орбан пообіцяв відплату після рішення Суду ЄС про штраф для Угорщини

Угорщина зайняла жорстку позицію щодо шукачів притулку, які в'їжджають до країни: у 2020 році уряд Орбана ухвалив закон, який змушує мігрантів спочатку звертатися до посольств за межами країни.

А цього тижня правозахисні групи розкритикували Будапешт за новий закон, який може позбавити притулку або змусити повернутися на Батьківщину тисячі українських біженців. Згідно з цим законом, державна підтримка у вигляді безкоштовного житла та щомісячного грошового забезпечення надаватиметься лише тим українцям, які офіційно зареєстровані безпосередньо у районі бойових дій.