UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина планує далі блокувати військову допомогу ЄС для України, хоче "гарантій" щодо OTP Bank

Раніше НАЗК виключило угорський OTP Bank зі свого Списку міжнародних спонсорів війни.

Угорська сторона має намір продовжувати блокувати надання Україні нового траншу військової допомоги в розмірі 500 мільйонів євро в межах Європейського фонду миру, пише The Guardian з посиланням на заяву міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто.

Як зазначається, Будапешт робитиме це, поки не отримає від нашої держави “гарантій”, що OTP Bank чи інші угорські компанії не потраплять у так званий Список міжнародних спонсорів війни Національного агентства з питань запобігання корупції.

Читайте також: FT: Угорці України відвертаються від Орбана через його симпатію до Росії

Також Сіярто поскаржився, що Угорщина нібито піддалася “тиску” під час зустрічі в Євросоюзі щодо питання підтримки надання Україні 500 млн євро. Його держава вже кілька місяців блокує виплату цього пакету допомоги.

У жовтні Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) остаточно виключило угорський OTP Bank з переліку міжнародних спонсорів російської війни, до якого він був включений ще у травні – через позицію керівництва банку продовжувати діяльність у Росії. 

Так званий Список міжнародних спонсорів війни, який формує НАЗК в межах абстрактного проєкту "Війна і санкції", був створений главою інституції Олександром Новіковим поза правовим полем, внесення компаній до переліку є незаконним. Як писала редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова в тексті "Підсумки зовнішнього аудиту НАЗК: стратегічний провал інституції чи Новікова?", зазначений перелік – "чергова «методична» абракадабра від НАЗК", яка, втім, сильно впливає на міжнародні ринки окремих держав.