UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Верховній Раді хочуть ввести сенсорні кнопки для голосування

Сенсорні кнопки змусять депутатів голосувати лише за себе. Якщо більшість не підтримає даний законопроект, то ввести «сенсорну кнопку» може голова Верховної Ради.

Фракція НУ-НС наполягає на введенні персональної системи голосування в парламенті. Про це заявив лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко.

"Наступне, що корисного може ще зробити Верховна Рада, - це ввести в обов'язковому порядку голосування особисто депутатами", - відзначив він.

"Ми не раз вносили законопроект з цієї тематики. Це пряма норма Конституції, але він не голосується і не підтримується більшістю", - сказав голова фракції.

За словами Мартиненка, можна знайти такі два виходи з ситуації: парламентська більшість може внести свій законопроект щодо вирішення цієї проблеми, а опозиція підтримає його, або ж безпосередньо Голова Верховної Ради Володимир Литвин своїм розпорядженням може ввести в дію "сенсорну кнопку".

"Якщо проаналізувати резонансний законопроект з мови, ви пам'ятаєте, скільки було відсутніх депутатів того дня: 62 - при 234 голосах, які були засвідчені в залі", - нагадав Мартиненко.

Нагадаємо, колишній голова Верховної Ради Арсеній Яценюк (грудень 2007 - листопад 2008 рр.) дав доручення розробити сенсорну систему для голосування, яка б дозволяла провести голосування одному депутату тільки за себе, як це і передбачено Конституцією. Дана система була розроблена і встановлена ​​в сесійній залі, однак вона досі не працює, оскільки для її введення в дію необхідне рішення Верховної Ради. !zn

Читайте також:

Депутатів-"кнопкодавів" пропонують саджати на сім років


«Регіонали» пропонують узаконити голосування чужими картками

Депутати завжди намагаються «побороти» систему «Рада»