UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Європі вважають, що 2011 рік буде критичним для відносин України і ЄС

В офісі верховного представника Європейського союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон прогнозують, що 2011 рік буде критичним роком для відносин України і ЄС.

Виступаючи в рамках Міжпарламентського комітету з питань співробітництва Україна-ЄС 15 березня в Брюсселі директор департаменту з питань розвитку відносин з Росією, східного партнерства Азії, зовнішньополітичних служб ЄС Мирослав Лайчак сказав: "2011-й рік - критичний рік для відносин Україна-ЄС, і він повний можливостей".
М. Лайчак пояснив, що в 2010 році було поставлено ​​мету завершити переговори Україна-ЄС щодо угоди про асоціацію, включаючи створення зони вільної торгівлі. Крім того, буде відзначатися 25-а річниця з дня аварії на ЧАЕС, а також українці будуть святкувати 20-ту річницю декларації незалежності України.
"Ми сподіваємося досягти гарного прогресу щодо плану дій з безвізового режиму", - зазначив представник ЄС.
Водночас він зазначив, що за минулий рік в ЄС спостерігали за змінами в Україні, зокрема, за діями нової адміністрації, проте відчули, що рух до загальних цілей - політичної асоціації та економічної інтеграції - триває.
Нагадаємо, в коментарі «Дзеркалу тижня. Україна» посол США в Україні (1998-2000 рр.) Стівен Пайфер висловив думку, що ЄС і США наразі складно знайти час для України.
У свою чергу, оглядач EUObserver.com Ендрю Реттман припустив, що Україна втратить увагу лідерів Європейського союзу до тих пір, поки не закінчиться війна в Лівії.
За матеріалами: Інтерфакс-Україна