UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Єгипті почали скасовувати надзвичайний стан, що діяв 30 років

Вища рада збройних сил Єгипту, яка прийшла до влади після відставки президента Хосні Мубарака, схвалила початок процесу скасування режиму надзвичайного стану, який був введений у країні 30 років тому, після чого цивільний уряд почне повертати собі повноваження.

«Уряд почав вживати заходів, необхідних для скасування надзвичайного стану разом з вищою радою збройних сил», - заявив офіційний представник кабінету міністрів Мухаммед Хігязі.

Він додав, що режим заплановано відмінити до початку парламентських виборів у листопаді.

«Уряд вважає, що вища рада збройних сил не потребує додаткових повноваженнях, які були дані їй під час режиму надзвичайного стану», - йдеться в повідомленні уряду.

Скасування режиму надзвичайного стану було основною вимогою супротивників президента Х. Мубарака, який пішов у відставку під тиском революційної юрби в лютому цього року. Після відставки Х. Мубарака владу в свої руки на час взяли військові.

Режим надзвичайного стану був введений в 1981 році після вбивства президента країни Анвара Садата. Х. Мубарак перед президентськими виборами 2005 року обіцяв виборцям скасувати його. Минулого разу Х. Мубарак подовжив режим надзвичайного стану в країні в 2008 році.