UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Зеленського звинуватили "Батьківщину" і "ЄС" в зацікавленості повернути Тупицького. У Порошенка пояснили свою позицію

В "ЄС" вважають, що Зеленський "грубо порушив прямі норми Основного закону"

Фракції "Батьківщина" і "Європейська солідарність" відверто "демонструють зацікавленість у тому, щоб Конституційний суд під керівництвом Олександра Тупицького продовжував виносити неконституційні і антидержавні рішення".

Про це заявив народний депутат, представник президента в Конституційному суді України Федір Веніславський, коментуючи конституційне подання "Батьківщини" і "Європейської солідарності", в якому народні депутати оскаржують конституційність указів Володимира Зеленського про скасування указів президента-втікача Віктора Януковича про призначення суддями КСУ Тупицького і Касмініна.

"В цілому це не дивно, оскільки саме лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко звертався до КСУ з поданням про неконституційність закону України про позбавлення Віктора Януковича звання президента України", - зазначив Веніславський.

Він наголосив, що підписавши конституційне подання, народні депутати продемонстрували, що "вони схвалюють і підтримують пана Тупицького, неодноразово здійснював дії на шкоду інтересам національної безпеки, територіальної цілісності і державного суверенітету України".

Він також підкреслив, що "немає побоювань, що КСУ може визнати укази Володимира Зеленського неконституційними, адже вони видані в межах повноважень президента України, на основі і на виконання Конституції і законів України"

Веніславський уточнив, що оспорювані укази президента Зеленського видані на основі ст.102 Конституції України, на виконання рішення РНБО і відповідно до законів України про національну безпеку і про РНБО.

Він підкреслив, що "сам факт конституційного подання в КСУ підтверджує визнання юридичної сили указу президента Зеленського".

"Значить, цей указ є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами. Крім того, пан Тупицький і пан Касмінін звернулися з позовом до Верховного суду, тим самим підтвердивши, що визнають силу цього указу. І усвідомлюють, що на даний момент вони вже не є суддями КСУ ", - резюмував представник президента в Конституційному суді.

Своєю чергою в "Європейські солідарності" вважають, що потрібно зберегти інститути і не знищувати основи демократії, тому оскаржують укази президента Володимира Зеленського про відсторонення Тупицького і Касмініна.

"Депутати" Європейської Солідарності "мають безліч обґрунтованих претензій до нинішнього складу Конституційного Суду, особливо тих, хто на посаді призначив злочинний режим Януковича. Але в політичній боротьбі з окремими особами не можна руйнувати цілі інститути і знищувати основи демократичної держави", - йдеться в заяві «ЄС».

У партії вважають, що Зеленський "грубо порушив прямі норми Основного закону", натякаючи, що президент "узурпує владу".

Там нагадали, що глава держави не має повноважень звільняти суддів КСУ, а для цього існує спеціальний порядок припинення їх повноважень.

"Протиправне усунення суддів Конституційного суду за примхою Зеленського руйнує незалежність судової гілки влади і створює небезпечний прецедент для тиску на кожного суддю в державі", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 27 березня президент Зеленський скасував указ екс-президента Віктора Януковича від 14 травня 2014 року. Мова йде про   призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду.   Ще одне таке рішення стосується іншого судді КСУ Олександра Касмініна.

Потім представник президента в КСУ Федір Веніславський зауважив, що рішення Зеленського є законним і базується, очевидно, на протиправні дії Тупицького, легалізувати анексію Криму в 2014 році.

Тупицький 29 березня підписав розпорядження про скликання Конституційного суду на 12 квітня 2021 року. Засідання буде присвячено указу президента Володимира Зеленського про скасування призначення Тупицького суддею КСУ.