UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Зеленського оцінили можливість нового «розпуску» Ради

Дострокові парламентські вибори не в інтересах ані самого Зеленського, ані «слуг».

Попри розпад монобільшості «Слуги народу» у Верховній Раді, особливо помітний під час голосувань з ключових питань, про дострокові парламентські вибори не йдеться, розповіли «РБК-Україна» в Офісі президента України.

Про «розпуск» парламенту знову заговорили після демаршу «слуг» під час голосування за Програму діяльності уряду Дениса Шмигаля. Президент Зеленський закликав «слуг» підтримати програму, але зібрати потрібні 226 голосів не вдалося.

З одного боку, такі чутки вигідні самому президентові Володимиру Зеленському та його Офісу: багато хто потрапив у Раду завдяки «партійній парасольці», і страх втратити мандат - доволі ефективний інструмент. З іншого, зібрати нову монобльшість президенту вже не вдасться - підтвердженням є свіжі рейтинги. І з цієї точки зору варіант дострокових виборів абсолютно невигідний.

«Так, голосування зараз проходять набагато складніше, ніж 4-5 місяців тому. Але це ж нормально. А от наступний склад парламенту цілком може виявитися більш конфліктним, дрібнофрагментованим і шантажним. Так чи інакше, базових політичних передумов для розпуску просто зараз немає. Але це не скасовує ідеї про те, щоб більш жорстко дисциплінувати депутатський корпус», - вважає радник глави ОП України Михайло Подоляк.

Радник Андрія Єрмака не бачить нічого поганого в тому, що «слуги» заручаються підтримкою інших фракцій, коли монобільшості бракує власних голосів для прийняття рішень (зазвичай - підтримкою «ОПЗЖ»). За словами Подоляка, це свідчення того, що «в парламенті є конструктивні обговорення серед усього спектра політичних груп».

У нормальному парламенті адекватні ініціативи повинні підтримуватися різними політичними групами, «незалежно від їхніх ідеологій чи ситуативної політичної гри», вважає він.

«З іншого боку, в самій партії влади утворилися деякі групи, які іноді тяжіють до шантажних типів діалогу. З різних причин. Що, звичайно ж, неправильно. Проте, поки що немає ані найменших причин говорити про переформатування коаліції. Ситуативні спільні голосування - це одне. Нова коаліція - це вже щось зовсім інше, що вимагає переформатування того ж Кабінету міністрів і багато чого іншого. Навіщо? » - каже Михайло Подоляк.

У «Слузі народу» також скептично оцінюють ймовірність дострокових парламентських виборів, наводячи як приклад одну із зустрічей Зеленського з депутатськими групами, які віднедавна проводяться на Банковій.

На одній з таких зустрічей депутати запитали про плани президента розпустити Раду: «Він сказав, що це нерозумно і те ж саме, що самим собі вистрілити в ногу», - розповів журналістам один із присутніх на зустрічі.

Читайте також: Арахамія оцінив ймовірність розпуску Ради

Нагадаємо, «розпуск» Верховної Ради став першим кроком Зеленського на посаді президента - 21 травня минулого року він підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

За даними ЦВК, «Слуга народу» отримала 43,16% голосів виборців, здобувши впевнену перемогу практично у всіх регіонах країни. Вперше в історії України в парламенті сформували однопартійну більшість.

Ситуація, що склалася, давала Зеленському як шанс на більш швидку реалізацію необхідних реформ, так і представляла певні ризики: контролювати таку кількість депутатів, утримуючи від спокуси «співпраці» з олігархами, неможливо. Як наслідок, монобільшість прогнозовано розбилася на «групи впливу», але продовжує зберігати видиму єдність.