UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Зеленського готують зірвати конкурс на директора НАБУ та ліквідувати незалежність бюро

В Раді зареєстрували законопроект, яким, між іншим, пропонують ввести додаткові підстави для звільнення керівників НАБУ і НАЗК.

Команда президента Володимира Зеленського готує законодавчу базу для можливості зриву незалежного конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро України та хоче спростити процедуру його звільнення. Відповідний законопроєкт  №7654 напередодні зареєстрував у парламенті член президентської фракції «Слуга народу» Андрій Клочко.

«Проєкт встановлює нові вимоги до кандидатів на директора НАБУ та обмеження на участь в конкурсі. Це означає, що конкурс доведеться скасувати і розпочати з нуля одразу після прийняття законопроєкту, бо змінюються вимоги до його учасників. Таким чином команда Зеленського підвісить конкурс, маючи можливість перезавантажити його в будь-який момент», - прокоментував законодавчу пропозицію голова Центру протидії коррупції Віталій Шабунін.

Проте однією із найсумнівніших «новинок» законопроекту є введення нової підстави для дострокового звільнення керівників НАБУ і НАЗК, а саме «притягнення до адміністративної відповідальності за пов’язане з корупцією правопорушення».

«В умовах повного контролю за правоохоронною системою організувати це для Єрмака/Татарова - питання одного дзвінка. Начхати на все! Для частини команди Зеленського найважливішим є можливість безкарно красти, ще й під час війни», - зазначив Шабунін та додав, що законопроєкт точно обговорювався в Офісі президента, однак не відомо поки, чи схвалив цю ідею особисто Зеленський.

Читайте також: Підозра Коломойському та "слузі народу" Трухіну? – з яких справ розпочне Клименко в САП

Про ймовірність зриву майбутнього конкурсу на посаду директора НАБУ ZN.UA попереджало ще взимку.

Після повномасштабного російського вторгнення конкурс не розпочали з інших причин, хоча президент Зеленський запевняв міжнародних партнерів, що він стартує найближчим часом.

Чи тільки через війну Кабмін тримав конкурс на директора НАБУ у замороженому стані та чи вистоїть колектив НАБУ при інтервенції «чужого» і чому для роботи антикорупційного блоку такий важливий майбутній керівник САП можна почитати в інтерв'ю Інни Ведерникової з детективом НАБУ «Випробування НАБУ. Чи готовий Зеленський відкрити другий фронт проти корупції?».

Водночас обраний аж через два роки після відставки Назара Холодницького з посту керівника САП Олександр Клименко навіть на законодавчому рівні має на такий сильний захист та може бути звільнений як звичайний прокурор. Як так читайте в матеріалі «Увімкнення САП. В Україні відкривається антикорупційний фронт».