UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Зеленського заявили про російську "колонізацію" Криму

Росія незаконно проводить зміни демографічного складу населення, витісняючи з півострова осіб, які становлять загрозу подальшої окупації.

Росія не просто анексувала територію Криму, а незаконно колонізувала його, переселивши на окупований півострів сотні тисяч своїх громадян, заявив під час онлайн-дискусії постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич.

За його словами, зараз Росія незаконно проводить зміни демографічного складу населення в окупованому Криму, одночасно витісняючи з півострова осіб, які становлять загрозу подальшої окупації.

"Українські і кримськотатарські журналісти, громадські діячі та інші особи, які не визнають спроби анексії Криму, виганяються з півострова", - уточнив Кориневич.

Так, за його даними, на заміну українським громадянам Росія переміщує в Крим військовослужбовців з їхніми сім'ями, співробітників правоохоронних органів і чиновників, щоб збільшити частку лояльного населення.

За 6 років окупації у Крим вже переселили щонайменше 300 тисяч осіб.

"Крім того, РФ переводить громадян України з Криму на постійне місце проживання на території РФ. Зокрема, офіційних співробітників правоохоронних органів України", - додав Кориневич.

Також великою проблемою залишається насильницька паспортизація українців у Криму. Громадяни України змушені отримувати російські паспорти для страхування свого життя на окупованому півострові.

Читайте також: Блок Південно-Української АЕС підключили до мережі після ремонту

Європейський союз і США послідовно засуджують заходи окупантів в українському Криму, такі як призов жителів півострова в російські війська або незаконну передачу прав власності на землю. Українська дипломатія неодноразово звертала увагу світової спільноти на безперервні російські репресії проти корінного населення Криму.