UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Єврокомісії очікують, що пост глави ГПУ займе людина з юридичною освітою

Новий генпрокурор України повинен володіти відповідними компетенціями і бути налаштованим на реформи, заявив комісар ЄС Йоханнес Хан.

В Європейській Комісії висловили сподівання, що посаду голови Генеральної прокуратури України займе людина, що має юридичну освіту, заявив комісар ЄС з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан 21 квітня.

"Тепер повинен бути призначений генеральний прокурор, орієнтований на реформи. Генеральний прокурор повинен бути добре обізнаним і мати юридичну освіту", - цитує слова чиновника "РБК-Україна".

Хан також зазначив, що Євросоюз зробив перші кроки щодо лібералізації безвізового режиму з Україною, бо Україна зробила перші серйозні кроки на шляху боротьби з корупцією.

Як повідомлялося раніше, у Верховній Раді зареєстрований законопроект про діяльність Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань, який дозволяє зайняти посаду генпрокурора людині без вищої юридичної освіти. Авторами проекту закону №4469 стали народні депутати України від фракції "Блок Петра Порошенко" Руслан Князевич та Сергій Алексєєв.

Як писало ZN.UA президент Петро Порошенко має намір знову внести в Раду законопроект про внесення змін до закону "Про прокуратуру", який дозволить не має юридичної освіти і прокурорського стажу Юрію Луценку претендувати на посаду глави ГПУ.

29 березня Верховна Рада 289 голосами дала згоду на звільнення президентом України Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. При цьому, Порошенко закликав Шокіна піти у відставку ще 16 лютого.

Посол США в Україні Джеффрі Пайетт заявив, що новим генпрокурором повинен бути незалежний професіонал, відданий принципам, проголошеним на Євромайдані.