UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄК розраховують на завершення децентралізації в Україні до кінця осені

Хан "вражений" реформами в Україні.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоханнес Хан чекає, що конституційна реформа в Україні буде завершена вже цієї осені.

"Вже восени цього року має бути завершена конституційна реформа (що передбачає децентралізацію по всій Україні, та надання "особливого порядку самоврядування" неконтрольованим Києвом територій Донбасу - ред.). Також повинна бути проведена реформа публічна адміністрації, і надзвичайно важливе питання, яке вже піднімалося і буде ще підніматися під час всіх секцій цьогорічної Ялтинської зустрічі, - це питання боротьби і попередження корупції", - сказав Хан на спільному з президентом України Петром Порошенком брифінгу.

"Децентралізація має ключове значення для подальшої демократичної трансформації країни, модернізації країни і покращення державного управління", - сказав єврокомісар, додавши, що вражений серйозністю зусиль України у проведенні реформ.

Читайте також: У Раду надійшов висновок Конституційного суду щодо децентралізації

Хан, а також Порошенко, висловили спільну позицію, що вимагають проведення виборів на території тимчасового окупованого Донбасу за українськими законами.

"Хотів би чітко оголосити нашу спільну позицію: вибори на Донбасі мають відбутися за українським законодавством у відповідності з Мінськими домовленостями і у відповідності з процедурами БДІПЛ ОБСЄ, прийняті та підтверджені міжнародними спостерігачами в умовах, які забезпечать вільне волевиявлення", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, 31 серпня, Рада попередньо схвалила законопроект щодо децентралізації в Україні, який, крім іншого, дає широке місцеве самоврядування в Донбасі, набагато ширше, ніж іншим областям України.

У той же час, ряд депутатів перед прийняттям законопроекту повідомили, що на нараді з Порошенком було прийнято рішення не ставити проект закону на друге читання, поки в Донбасі не будуть проведені місцеві вибори за українським законодавством. Також звучала інформація, що його не будуть приймати до кінця року.