UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Верховній Раді прокоментували можливу участь північнокорейських військових у війні в Україні

Голова комітету зовнішньої політики зазначає, що це вже скидається на напад тоталітарної коаліції.

Можлива участь військових із Північної Кореї  у бойових діях на території України на боці російської армії можна розглядати як співучасть у здійсненні агресії проти України, заявив на брифінгу у вівторок, 8 жовтня, голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Він зазначив, що офіційного підтвердження інформації про відправку регулярних військ КНДР в Україну на разі немає, але якщо вона буде, то це створить доволі небезпечну ситуацію.

«З міжнародно-правового погляду присутність іноземних військ на нашій території на окупованих Росією українських територіях можна розглядати як співучасть у незаконній військовій окупації та здійсненні акту агресії проти України. … Це дуже небезпечно особливо на тлі того, що КНДР постачає державі-агресору величезну кількість снарядів», - цитує Мережка «Інтерфакс-Україна».

Він додав, що в такому разі Україна веде війну не тільки з Росією, а з коаліцією тоталітарних режимів, до яких входить ще й Білорусь, яка з міжнародно-правового погляду є співучасником агресії.

Читайте також: КНДР постачає Росії близько трьох мільйонів снарядів на рік - половину того, чим Росія б'є по Україні

Нагадаємо, міністр оборони Південної Кореї Кім Ен Хен заявив, що КНДР, ймовірно, відправить свої регулярні збройні сили в Україну для участі у військових діях на боці РФ для демонстрації поглиблення військової співпраці між Пхеньяном та Москвою.

Водночас минулого тижня внаслідок удару ЗСУ по скупценню російчських військ під Донецьком загинули шість офіцерів із КНДР та ще троє отримали поранення.

До цього Головне управління розвідки України повідомляло про прибуття на тимчасово окуповану територію України обмеженого контингенту військовослужбовців із Північної Кореї, зокрема, підрозділів інженерних військ.