UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Венеціанській комісії розповіли, як поліпшити проєкт закону про перехідний період

Експерти розкритикували положення, пов'язані із застосуванням норм міжнародного права.

Європейська комісія за демократію через право («Венеціанська комісія») вивчила урядовий законопроєкт «Про основи державної політики перехідного періоду». Документ пропонує регулювання підходів до держуправління і правосуддя в Криму та Донбасі під час їх реінтеграції.

Текст висновку містить як критику, так і підтримку окремих положень законопроекту, пише «Європейська правда» з посиланням на документ.

У Комісії зазначили, що розуміють прагнення української влади визначити правові засади перехідного періоду і визнають, що проєкт закону «значною мірою ґрунтується на принципах міжнародного права (...) і враховує потреби вразливих груп суспільства».

Однак деякі питання, пов'язані із застосуванням норм міжнародного права, піддані критиці.

Які недоліки знайшли в тексті законопроєкту:

Венеціанська комісія також надала низку рекомендацій щодо вдосконалення окремих положень законопроєкту, з яких виділила п'ять найважливіших блоків:

Читайте також: Готується законопроєкт про амністію для ОРДЛО — Резніков

Нагадаємо, 4 серпня уряд затвердив проєкт закону «Про засади державної політики перехідного періоду», за п’ять днів його внесли до парламенту. Профільний законопроект визначає алгоритми дій держави з реінтеграції тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей, АР Крим.

Відповідний законопроект розробляється з осені 2020 року. Його основне завдання – вироблення і визначення механізмів безпечної реінтеграції ОРДЛО і Криму. У червні документ був направлений до Венеціанської комісії для отримання експертного висновку.

Який же автори законопроекту бачать політику перехідного періоду і які застереження щодо його реалізації висловлюють експерти, читайте в статті Миколи Мирного «Якою влада бачить безпечну реінтеграцію окупованих територій?» у ZN.UA.