UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Вашингтоні шукають заміну Волкеру на українському напрямку

Спецпредставником Держдепартаменту по Україні повинен стати «ефективний дипломат», зазначив Помпео.

Державний департамент США шукає дипломата, який зміг би замінити Курта Волкера на посаді спецпредставника з питань України. Про це повідомив держсекретар Майк Помпео,  відповідаючи на запитання сенатора Роба Портмана в ході слухань у Сенаті у четвер, 30 липня, передає «Укринформ».

Помпео підкреслив, що для Держдепартаменту «важливо мати затвердженого посла на цій посаді» і назвав відставку Волкера «справжньою втратою».

«Його робота була важливою для спільних зусиль Держдепартаменту в регіоні. І ми сподіваємося призначити на цю посаду правильну кандидатуру, щоб ми могли докласти максимум зусиль для допомоги українському народові підтримувати демократію», - зазначив очільник Держдепартаменту.

Помпео також запевнив, що адміністрація Дональда Трампа підтримує збільшення обсягів військової допомоги, зокрема поставок летальних озброєнь, Україні.

Читайте також: Ми занадто повільно реагували на анексію Криму – Волкер

Курт Волкер був призначений спецпредставником Держдепартаменту по Україні у липні 2017 року. За цей час він неодноразово відвідував Україну, підтримував постійний контакт з українським політичним керівництвом і кілька разів зустрічався з помічником президента РФ Владиславом Сурковим для обговорення шляхів врегулювання ситуації в Донбасі.

Він пішов у відставку на тлі скандалу, пов'язаного з публікацією розшифровки телефонної розмови Дональда Трампа з Володимиром Зеленським у вересні 2019 року.

Детальніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між двома стільцями" у ZN.UA.