UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Тернополі слідом за Львовом призупинено заборону на радянську символіку

Тернопільський окружний адмінсуд постановив, що подібні заборони суперечать вимогам Конституції та законам України.

Тернопільський окружний адміністративний суд призупинив рішення сесії міської ради дворічної давності, яким заборонено публічне використання радянської символіки у місті.

Відповідну постанову було прийнято після того, як прокурор Тернополя звернувся з позовами щодо визнання незаконними та скасування розпорядження в.о. міського голови Тернополя від 30 квітня 2013 року "Про вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні" та рішення сесії міської ради від 8 квітня 2011 року "Про заборону розміщення радянської символіки на державних установах та комунальних підприємствах".

Тернопільський окружний адмінсуд відкрив провадження за цим позовом.

Суд призупинив заборону на радянську і нацистську символіку у Львові

У позові прокурора зазначається, що обидва заявлені документи суперечать вимогам Конституції і законам України та прийняті з перевищенням наданих органу місцевого самоврядування повноважень.

"30 квітня 2013 року в.о. тернопільського міського голови прийняв розпорядження "Про вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні", в якому визначено, що щороку 8 травня приспускають державний прапор України з жалобною стрічкою на всіх будинках, незалежно від форм власності. В.о. тернопільського міського голови фактично прийняв рішення, яке не входить в його компетенцію, оскільки повноваження щодо порядку використання державного прапора належать Верховній Раді як єдиному законотворчому органу України", - йдеться у зверненні прокурора.

Окрім того, він вимагає скасувати рішення сьомої сесії Тернопільської міської ради від 8 квітня 2011 року "Про заборону розміщення радянської символіки на державних установах та комунальних підприємствах".

Суд призупинив дію даних документів, бо вони не підлягають виконанню, до ухвалення рішення у цих справах.

Нагадаємо, Львівський окружний адмінсуд 6 травня зупинив дію постанови Львівської міськради від 25 квітня "Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території м. Львова". !zn

Читайте також:

Влада Львова домагається заборони всі заплановані на 9 травня акцій, крім офіційних

Янукович пригрозив звільняти чиновників за байдужість до ювілею Перемоги

У "Свободі" вимагають заборонити російський військовий парад у Севастополі на 9 травня