UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США створили спеціальний орган для розшуку активів російських олігархів та їх заморозки

Міністерства США та країн союзників будуть збирати інформацію про активи російських олігархів і посадовців та обмінюватися нею з метою вжиття відповідних заходів.

Сполучені Штати спільно з союзниками створили багатосторонню робочу групу для пошуку активів російських олігархів та посилення співпраці у їх заморозці. Про це пишуть Reuters і Суспільне з посиланням на повідомлення Міністерства фінансів США.

До запуску органу, який отримав назву REPO ("Російська еліта, уповноважені та олігархи"), представники Австралії, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії, Великої Британії та Єврокомісії провели віртуальну зустріч з міністром фінансів США Джанет Єллен та генеральним прокурором США Мерріком Гарландом.

Під час обговорення представники країн зобов’язалися використовувати свої повноваження для збору інформацію про активи російських олігархів та обміну нею з метою вжиття відповідних заходів. Зокрема, йдеться про санкції, заморозку або арешт активів, судове переслідування.

"Наші санкції, торговельні обмеження та інші заходи вже привели до значних втрат Росії, її керівництва й тих, хто підтримав неспровоковане вторгнення Путіна в Україну. Ця багатостороння цільова група значно збільшить ці втрати шляхом скоординованих зусиль щодо заморожування та арешту активів цих осіб у юрисдикціях по всьому світу та позбавлення безпечного переховування їхніх незаконно нажитих доходів", – заявила Джанет Єллен.

Сполучені Штати надали партнерам список із 50 осіб, які наразі є приорітетними. До переліку увійшли, зокрема, Володимир Путін та Сергій Лавров.

“Ми продовжимо працювати разом, щоб ужити всіх необхідних заходів проти тих, чиї злочинні дії дозволяють уряду Росії продовжувати свою несправедливу війну проти України», – додав Меррік Гарланд.

Члени робочої групи обговорили забезпечення ефективного виконання своїх зобов’язань, а також способи притягнення до відповідальності осіб, які сприяли переміщенню санкційних активів або інших незаконних коштів.

Раніше стало відомо, що союзники все ж таки направлять в Україну системи ППО С-300.