UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Словаччині на виборах перемагає партія проросійського експрем'єра Фіцо

Однак партії знадобиться партнер по коаліції, щоб сформувати наступний уряд.

Партія колишнього прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, відверто проросійського політика, перемогла на парламентських виборах, згідно з майже повним підрахунком голосів. Хоча для управління країною партії знадобиться партнер по коаліції, щоб сформувати наступний уряд, повідомляє Reuters.

За даними з 98% виборчих дільниць, партія Фіцо SMER-SD лідирує з 23,37% голосів. За нею йде ліберальна Прогресивна Словаччина (PS) з 16,86%, а партія HLAS ("Голос"), яка може стати вирішальним фактором у формуванні наступного уряду, посіла третє місце з 15,03%.

Читайте також: Нехай Київ і Москва укладають "мирну" угоду: Роберт Фіцо обіцяє скасувати допомогу Україні, якщо стане прем'єром Словаччини

Колишній колега Фіцо і лівий лідер HLAS Пітер Пеллегріні залишив свої варіанти щодо майбутніх коаліцій відкритими.

Уряд на чолі з Фіцо та його партією SMER-SD означатиме, що член НАТО Словаччина приєднається до Угорщини, кинувши виклик консенсусу ЄС щодо підтримки України, саме тоді, коли блок прагне зберегти єдність у протистоянні російському вторгненню.

Це також означатиме подальший зсув у регіоні проти політичного лібералізму, який може посилитися, якщо консервативна партія "Право і справедливість" переможе на виборах у Польщі наприкінці цього місяця.

Партія Фіцо є більш націоналістичною і консервативною, критикуючи соціальний лібералізм, який, за її словами, нав'язується з Брюсселя. PS є ліберальною щодо зеленої політики, прав ЛГБТ, поглиблення європейської інтеграції та прав людини.

Читайте також: Словаччина вважає "прийнятною" систему контролю за імпортом зерна, яку запропонувала Україна

"Ми хочемо все оцінити, тому дочекаємося остаточного підрахунку голосів", - сказав кандидат від SMER-SD і давній союзник Фіцо Роберт Калинак, додавши, що партія прокоментує повні результати пізніше в неділю, 1 жовтня.

Екзит-поли вказували на перевагу PS, але результати свідчать про перемогу партії Фіцо, відкриваючи перспективу, що він може отримати четвертий термін на посаді прем'єр-міністра після того, як очолював уряди у 2006-2010 і 2012-2018 роках.

Очікувалося, що партія HLAS, яка першою перетнула межу, отримає мандат від президента Зузани Капутової на ведення переговорів про формування парламентської більшості і, в разі успіху, уряду.

Фіцо може об'єднатися з HLAS, яка відкололася від SMER-SD у 2020 році, та націоналістичною Словацькою національною партією, яка отримала 5,68%.

"Розподіл місць підтверджує, що HLAS є партією, без якої не може бути створена жодна нормально активна урядова коаліція. Якщо ви запитаєте мене, чи віддаємо ми перевагу будь-якій комбінації або коаліції, я хочу сказати, що ні", - сказав Пеллегріні, коли стало відомо більшість результатів. 

PS виступає за збереження сильної підтримки України з боку Словаччини.

Лідер партії Міхал Сімечка, виступаючи після підрахунку більшості голосів, не втратив надії, що зможе сформувати наступний уряд, залежно від того, якими будуть результати можливих менших союзників.

Читайте також: Брюссель розмірковує над варіантами підтримки Польщі, Угорщини та Словаччини у зерновому позові України до СОТ — Financial Times

"Нашою метою для Словаччини залишається мати після цих виборів стабільний проєвропейський уряд, який дбатиме про верховенство права і почне вирішувати та інвестувати в ключові для нашого майбутнього сфери", - сказав він.

Будь-яка коаліція, яку потенційно може сформувати PS, ймовірно, потребуватиме HLAS і включатиме більше правих або соціально-консервативних партій, що придушить її соціально-прогресивні та євроінтеграційні прагнення.

Новий уряд 5,5-мільйонної країни візьме на себе відповідальність за стрімке зростання дефіциту бюджету, який, за прогнозами, буде найвищим у єврозоні.

Потепління у ставленні до Росії

Фіцо зіграв на невдоволенні правоцентристською коаліцією, яка розпалася минулого року, що призвело до дострокових виборів на півроку раніше. У своїй передвиборчій кампанії він підкреслював стурбованість зростанням кількості мігрантів, які прямують через Словаччину до Західної Європи.

Погляди Фіцо відображають традиційно теплі настрої щодо Росії серед багатьох словаків, які посилилися у соціальних мережах з початком війни РФ проти України.

Він також пообіцяв припинити військові поставки в Україну і прагнути до мирних переговорів - лінія, близька до поглядів лідера Угорщини Віктора Орбана, але відкинута Україною та її союзниками, які вважають, що це лише заохотить Росію.

Читайте також: Словаччина обирає Парламент: які є варіанти?

Ультраправа партія "Республіка", яка розглядалася як можливий союзник Фіцо, але була неприйнятною для інших, не отримала жодного місця в парламенті.

Фіцо був змушений піти у відставку у 2018 році після масових протестів проти хабарництва, що виникнули після вбивства журналіста-розслідувача.

Пеллегріні, на той час член SMER-SD, зайняв місце Фіцо й очолював уряд до 2020 року, коли на виборах перемогли правоцентристські партії, які пообіцяли викорінити корупцію. Але їхній уряд розпався минулого року після внутрішніх чвар, що відкрило шлях до дострокових виборів у суботу, 30 вересня.

Аналітики та дипломати кажуть, що Фіцо може приборкати цю риторику, якщо прийде до влади, як він це робив у минулому.