UA / RU
Підтримати ZN.ua

У середу парламент голосуватиме за двох нових міністрів — джерела

Для цього вже заплановані фінальна нарада на Банковій, зустріч «слуг» на засіданні фракції у раді та засідання профільних комітетів ВРУ.

Олексій Чернишов (зліва) та Олексій Кулеба (справа)

Олексій Чернишов (зліва) та Олексій Кулеба (справа)

Як вже писало ZN.UA, влада знайшла спосіб усунути з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубракова. Так, 9 травня Верховна Рада ухвалила постанову про поділ «міністерства-монстра», яке 2022 року створила спеціально під нього, об’єднавши Мінрегіон і Мінінфраструктури. 

Того ж дня парламент проголосував за звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Таке рішення підтримали 272 народні депутати.

Майже місяць владі знадобився на те, щоб здійснити кадрові перестановки і знайти охочих не тільки очолити два нових міністерства, а й голосувати за ці кандидатури.  Але алгоритм нарешті склався. Ввечері, 3 червня, запланована фінальна нарада на Банковій, ввечері, 4 червня, – засідання фракції «Слуга народу» в парламенті,  5 червня – комітети. І після цього питання буде винесуть на розгляд у сесійну залу ВРУ.

Як уточнили джерела ZN.UA, міністром інфраструктури, а також віцепрем'єром стане нинішній глава НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов. Він же очолював Мінрегіон, до об'єднання міністерств і приходу Кубракова. Кандидатура Чернишова весь цей час була на першому місці в шорт-листі, однак його основною умовою було віцепрем'єрство. На сьогодні перемовники максимально наблизилися до домовленості щодо цього.

Щодо Мінрегіону, то його, найімовірніше, очолить нині чинний заступник голови офісу президента з регіональної політики Олексій Кулеба. При цьому сфера будівництва залишається під Мінрегіоном.

Щодо Агентства відбудови, то, за інформацією джерел, його виділять в окремий орган центральної влади. Згідно з планами, Агентство напряму підпорядковуватиметься прем'єр-міністру.

За нашою інформацією, Мустафа Найєм залишить посаду керівника агентства. Призначення нового керівника не потребує голосування парламенту, тому це буде суто технічне рішення уряду. Серед кандидатів медіа вже називали Олега Вариводу. Останній за даними ЗМІ пов’язаний з групою «великих будівельників» Юрія Голика і Кирила Тимошенка.

Докладніше про політичні та  професійні причини відставки віцепрем’єр-міністра з відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України та повернення до формату двох міністерств читайте у статті Інни Ведернікової «Відставка Кубракова. Чому Зеленський зняв колишнього улюбленця».