UA / RU
Підтримати ZN.ua

У СБУ змінили голову департаменту, що розслідує справи проти бізнесу. ZN.UA дізналося, хто посів місце Шило

Щоправда, єдине, що втратив Артем Шило через звільнення з посади – це особисту відповідальність за те, що відбувається.

ЗМІ писали про те, що Артем Шило більше не є начальником Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. Як повідомило ZN.UA джерело в керівництві СБУ, ініціатором відставки Артема Шило був особисто президент Володимир Зеленський.

З приводу того, що стало причиною такого рішення, було дуже багато здогадів. Називалася і лібералізація режиму утримання у СІЗО Ігоря Коломойського, і критична маса скарг президенту на Шило з боку бізнесу. Також однією з причин називалися невраховані на Банковій зустрічі Шило з російськими букмекерськими компаніями, які докладають зусиль для повернення на український ринок після ребрендингу. Є ще безліч варіантів, але достеменно причин звільнення з посади не знає ніхто. Точно відомо інше, що на місце Артема Вікторовича призначили його колишнього заступника та довірену людину Анатолія Лоєва.

Читайте також: Російський букмекер в Україні: Зеленський доручив Шмигалю розібратися з ліцензіями для 1xBet

Сам Шило наказом голови СБУ Василя Малюка набув статусу офіцера з особливих доручень першої категорії. Цей статус зберігає за ним грошове забезпечення попередньої посади і, безумовно, повний вплив на департамент і всі «проєкти», які той вів на своїй попередній посаді. Єдине що втратив Шило – це особиста відповідальність за те, що відбувається. За даними ZN.UA, Артем Шило вже встиг відпочити, і у всіх сенсах повернувся на роботу.

Нагадаємо, у розслідуванні Лесі Іванової для Bihus.Info йшлося, що Артем Шило за десять років на держслужбі накопичив майна майже на $4 млн. Його також називали близьким до заступника керівника офісу президента України Олега Татарова і тих, хто «стежить за залізницею». Крім того, саме із Шилом пов'язують появу в Україні російського букмекера 1xBet.

Артем Шило працював у СБУ з 2012. Під час переділу сфер впливу до СБУ між угрупованнями Єрмака та Баканова у 2021 році він звільнився зі служби. Згідно з офіційними даними Артем Вікторович Шило у лютому 2022 року відкрив та у липні закрив у Харкові ФОП, зареєстрований для діяльності у сфері права та інформатизації. Паралельно у квітні 2022 року він заснував у Києві юридичне ТОВ «Пріккер», директором якого є його батько Віктор Шило. Повернувся до СБУ одразу після того, як його очолив Василь Малюк після звільнення Івана Баканова.