UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії знайшли цапа-відбувайла за провали на фронті – ISW

Мова про Сєргєя Шойгу. Його не звільняють з посади саме для того, щоб було на кого списувати всі проблеми.

У Росії посилюється внутрішня критика «часткової мобілізації». Схоже, що Кремль знайшов цапа-відбувайла за провали російської армії на фронті – це міністр оборони Сєргей Шойгу. Про це сказано у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 5 жовтня.

Аналітики інституту зауважили, що Владімір Путін публічно звинувачує у проблемах мобілізації Шойгу. Наприклад, 5 жовтня Путін відтермінував мобілізацію для всіх студентів і, коментуючи це російським ЗМІ, заявив, що «Міністерство оборони не внесло вчасно зміни в законодавчу базу щодо списку немобілізованих, необхідно внести корективи».

Читайте також: Переворот у Кремлі або "хто замінить Путіна": Патрушев, Мішустін, Шойгу? Кадиров та Пригожин в аутсайдерах – Foreign Affairs

«Ця пряма критика Міноборони також стосується неявна критика Шойгу, якого Путін, схоже, підставляє нести відповідальність за невдачі путінського вторгнення в Україну, – сказано у звіті ISW. – Путін, швидше за все, відкладатиме звільнення Шойгу стільки, скільки зможе, щоб продовжувати звинувачувати його в постійних військових невдачах і заручитися підтримкою інших фракцій. Заміна Шойгу повинна буде взяти на себе відповідальність за невдачі, які відбудуться після початку його перебування на посаді».

Читайте також: Шойгу платив провідним росЗМІ, щоб ті «переконали» Путіна розпочати загальну мобілізацію — ЗМІ

Нагадаємо, після серії попередніх невдач російські ультраправі вже розкритикували військову верхівку, особливо міністра оборони Сергія Шойгу, який не є етнічним росіянином і тому є легкою мішенню для ультранаціоналістів. Але минулого тижня, коли Росія втратила важливе для них місто Лиман у Донецькій області, а також ще частину окупованої нею України, яку вони вже визнали, як частину своєї території, звинувачення сягнули нового рівня. Про це пише Леонід Бершидський, оглядач Bloomberg Opinion.