UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Рівненській облраді змінили очільника: до чого тут УПЦ (МП)

Ініціаторами звільнення Сергія Кондрачука виступили фракції «Слуги народу», «За майбутнє», «Батьківщини» та «Сили і Честі».

Депутати Рівненської обласної ради проголосували за звільнення з посади голови Сергія Кондрачука («Європейська солідарність») та призначення новим очільником Андрія Карауша («Слуга народу»).

На сайті облради повідомляється, що кандидатуру Карауша підтримали 45 депутатів із 48, які взяли участь у голосуванні.

За звільнення Кондрачука проголосували 42 депутати із 62 присутніх. Один бюлетень виявився недійсним. Ініціаторами зміни голови облради є фракції «Слуги народу», «За майбутнє», «Батьківщини» та «Сили і Честі».

Однопартійці Сергія Кондрачука заявили, що причиною його звільнення є боротьба за припинення діяльності у регіоні Української православної церкви (Московського патріархату).

У липні політик дав коментар виданню The New York Times, назвавши підконтрольну Москві церкву «троянським конем для розповсюдження проросійської політики» в Україні. Згодом Кондрачук підготував та просував звернення щодо заборони діяльності у регіоні філії РПЦ.

12 серпня Рівненська облрада розглянула два звернення щодо діяльності УПЦ (МП): підготоване депутатами п’яти фракцій і підготоване Кондрачуком.

У колективному зверненні депутати вимагали від Верховної Ради ухвалити закон, який би забороняв діяльність УПЦ (МП) в Україні, від ОВА – перевірити дотримання умов охоронних договорів релігійними громадами області, а від СБУ – перевірити священників на можливу колабораційну діяльність та вжити заходів.

Також у зверненні вимагають від керівників територіальних громад області провести серед мешканців роз’яснювальну роботу щодо неприпустимості відвідування філії РПЦ підчас російсько-української війни, закликати людей «порвати будь-який зв'язок з РПЦ та розпочати об'єднавчий діалог про приєднання або перехід до ПЦУ».

Перед голосуванням Сергій Кондрачук зазначив, що значна частина тексту звернення фракцій – це текст його проєкту рішення, з якого «забрали механізм» заборони діяльності московського патріархату (вимогу до Рівненської ОВА скасувати порядок Статутів та державної реєстрації релігійних громад УПЦ (МП) на території області). Отже, на думку політика, проєкт став декларативним».

У підсумку 61 із 62 зареєстрованих в раді депутатів проголосували за колективний проєкт.