UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раду внесли подання про призначення Уруського віце-прем'єром - міністром з питань стратегічних галузей промисловості

Таку кандидатуру Зеленському запропонував один з колишніх секретарів РНБО.

Очільник уряду Денис Шмигаль зареєстрував у Верховній Раді проект постанови №3827 про призначення Олега Уруського віцепрем'єр-міністром - міністром з питань стратегічних галузей промисловості України. Згідно з даними на сайті парламенту, прем'єр вніс документ 10 липня. 

Поява постанови свідчить про те, що президент Володимир Зеленський остаточно визначився з кандидатурою. Зазначимо, що на посаду також претендували: 

- завідувач відділом безпеки та оборонно-промислового комплексу в Офісі президента Сергій Тихонов; 

- глава правління ПАТ «ФЕД» Віктор Попов; 

- директор заводу «Іскра» Юрій Пащенко; 

- колишній перший заступник міністра інформаційної політики Віталій Немілостівий. 

За даними ZN.UA, голосування за чотирьох вище зазначених кандидатів відбулося за участю близького оточення президента. Сам Зеленський також був присутній. У результаті Тихонов і Попов отримали по три голоси, а Пащенко та Немілостівий - по два. 

Після голосування, з подачі колишнього секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимира Горбуліна з'явилася кандидатура Олега Уруського. Президент залишився задоволений співбесідою з новим кандидатом. На думку більшості фахівців, саме кандидатура Уруського є найкращою з усіх, що були запропоновані президенту. 

Щоправда голосування в залі Верховної Ради буде складним, адже фракція "Слуга народу" хотіла бачити на цій посаді Пащенка. Президенту доведеться докласти зусиль для того, щоб депутати підтримали Уруського, так само як і претендента на посаду глави Нацбанку України. 

Горбулін і Уруський пройшли разом довгий життєвий шлях. Зокрема, вони працювали як в Національному космічному агентстві, так і в Комісії з питань оборонно-промислового комплексу. Водночас, попри інформацію, поширену в низці ЗМІ, Горбулін і Уруський не є родичами. 

Олег Уруський з квітня цього року очолює приватну компанію "Прогрестех-Україна" з російськими бенефіціарами. Офіційним кінцевим бенефіціаром компанії "Прогрестех-Україна" є академік військових наук Росії Володимир Кульчицький - заслужений працівник транспорту Російської Федерації, засновник і голова ради директорів групи компаній "Прогрестех" - відомої інженерно-сервісної структури в галузі авіабудування і технологій аеропортів з головним офісом в Москві . За даними ZN.UA, в разі затвердження на посаду віце-прем’єра Уруський обіцяв Зеленському негайно вийти з підприємства. 

П'ять років тому у нього був стрімкий зліт кар'єри, який раптово обірвався. У 2014 році Уруський обійняв посаду заступника гендиректора "Укроборонпрому". У наступному році кілька місяців пробув головою космічного агентства. На початку двохтисячних у нього була висока посада, коли він був першим заступником голови Держкомісії у справах ОПК. 

Читайте також: Шмигаль вніс у Раду подання на нових міністрів

Як писало раніше ZN.UA, без продуктивної роботи Верховної Ради анонсована реформа українського оборонно-промислового комплексу може розтягнутися в часі і, врешті-решт, бути зірвана.

Детальніше про стан українського оборонно-промислового комплексу та перспективи його реформування читайте в статті Валентина Бадрака "Фундаментальна реформа ОПК. Мрії збуваються?" в ZN.UA.