UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді зареєстрований президентський проект постанови про звільнення Шокіна

Шокін залишиться генпрокурором як мінімум до наступного пленарного засідання Ради, яке заплановано на 15 березня.

Проект постанови (№4122) про надання згоди на звільнення генерального прокурора України Віктора Шокіна у понеділок, 22 лютого, зареєстрований на сайті Верховної Ради.

Дану постанову президент України Петро Порошенко вніс у Раду 19 лютого. Текст постанови на поточний момент відсутній. Депутатам документ представить представник президента у Верховній Раді Степан Кубів. Згідно з календарним планом роботи Верховної Ради, наступне пленарне засідання розпочнеться 15 березня.

Раніше президент Петро Порошенко в спеціальному зверненні повідомив про те, що він закликав генпрокурора Віктора Шокіна піти у відставку. 17 лютого голова парламентської фракції БПП Юрій Луценко заявив, що Шокін погодився з аргументами президента України Петра Порошенка і написав заяву про відставку.

Шокін призначений генеральним прокурором України в лютому 2015 року. Відповідно до чинної Конституції України, генпрокурора призначає і звільняє президент за згодою парламенту. Разом з тим, парламент має можливість певною кількістю голосів оголосити вотум недовіри генпрокурору, що має наслідок його відставку з посади.

Наприкінці січня DT.UA повідомило про те, що США дали української влади чітко зрозуміти, що прив'язують надання кредитних гарантій у розмірі $ 1 млрд до відставки генерального прокурора Віктора Шокіна.

Шокін - інструмент Порошенко, пише головний редактор "Дзеркала тижня. України" Юлія Мостова в статті "Інструментаріум", нагадуючи про публічну заяву віце-президента США Джо Байдена про невдоволення роботою генерального прокурора Шокіна.

"Вашингтон, на відміну від багатьох в Україні, розуміє це, але зосереджується на генпрокурорі, бо не бачить сьогодні чіткої та слухняної альтернативи обридлим Порошенку та Яценюку", - пише Мостова.