UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді зареєстрували проект закону, який дозволяє розслідувати справи проти народних депутатів без погодження генпрокурора

Також у законопроекті йдеться про надання голові САП повноважень надавати дозвіл на негласні слідчі дії проти парламентарів.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №4196 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень, вчинених народними депутатами України”. Згідно з даними на сайті парламенту, проект закону зареєстрували 7 жовтня.

Текст законопроекту поки відсутній. Однак, у пресслужбі партії “Голос”, депутати якої й стали ініціаторами документу, зазначили, що ухвалення законопроекту дозволить НАБУ, Держбюро розслідувань та прокурорам, розслідувати справи проти народних депутатів без одноосібного дозволу на це генерального прокурора.

Також законопроект передбачає скасування одноосібного контролю генпрокурора погодження дозволів на затримання, арешт, обшук, “прослушку” та інші негласні слідчі дії щодо депутатів Верховної Ради. Документ пропонує надати право погодження таких дозволів керівнику Спеціальної антикорупційної прокуратури, або в. о. керівника САП.

“Ми з самого початку говорили, що запропоноване партією “Слуга народу” зняття депутатської недоторканності є нічим іншим, ніж обманом українців та захистом депутатів генпрокурором. Сьогодні ми бачимо, що це так і працює — Юрченку тиждень не погоджували підозру після всіх відеодоказів. Тепер у ЗМІ з'явилася інформація про “злив” інформації щодо інших народних депутатів від монобільшості, щодо яких генпрокурорка заблокувала розслідування. У разі ухвалення цього законопроєкту це стане неможливим, це і буде реальним зняттям недоторканності, про яку ми обіцяли українцям”, - процитували у пресслужбі одну з авторок законопроекту Олександру Устінову.

Читайте також: КСУ повернувся до розгляду закону про скасування депутатської недоторканності

Нагадаємо, в минулому році Верховна Рада ухвалила законопроект щодо зняття депутатської недоторканності. Щоправда, згідно з документом, кримінальне провадження щодо народного депутата може розпочати виключно генеральний прокурор, усі клопотання про дозвіл на обмеження прав і свобод депутата мають бути погоджені прокурором, а клопотання у справі розглядаються слідчим суддею за особистої присутності відповідного народного обранця.

Раніше також повідомлялося про те, що Офіс президента тиснув на генпрокурорку Ірину Венедіктову, перешкоджаючи їй в оголошенні підозри народному депутату Олександру Юрченку. Його НАБУ викрила на вимаганні великого хабара. У свою чергу Венедіктова стверджувала, що для оголошення Юрченкові підозри недостатньо підстав, оскільки лист від керівництва НАБУ вона нібито отримала лише 14 вересня і без матеріалів кримінального провадження. У результаті Венедіктова все ж підписала підозру через кілька днів після своєї заяви про недостатність доказів.