UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді Європи закликали Раду перенести прийняття закону про мову

Дуня Міятович просить повернутися до цього закону після виборів.

Верховну Раду України закликали перенести прийняття законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної" на поствиборчий період, повідомляє прес-служба Ради Європи. Комісар з прав людини Дуня Міятович заявила, що обговорення таких питань під час виборчої кампанії не приводить до збалансованих рішень.

"У контексті виборчої кампанії такі дискусії часто стають поляризованими і не сприяють прийняттю збалансованих рішень. Я закликаю український парламент перенести прийняття цього важливого законодавства на післявиборчий період", - сказала Міятович.

Під час обговорення нового закону або реформування політики щодо використання мов, держави-члени РЄ повинні "ретельно збалансувати законну мету підтримки використання державної мови та обов'язки захищати й підтримувати використання мов меншин та збереження культурної різноманітності", вважає комісар.

Зазначимо, що закон про забезпечення функціонування української мови як державної був затверджений у першому читанні 4 жовтня 2018 року. Відповідно до законопроекту, кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, забезпечує можливості для цього. Щоб отримати українське громадянство, іноземцям доведеться вивчити українську. Робоче спілкування має відбуватися українською мовою, як і діловодство та документообіг. Обслуговувати споживачів у різних сферах повинні українською мовою, і вже на прохання клієнта - будь-якою іншою.

Детальніше про нонсенси у законопроекті про державну мову читайте в статті Тетяни Пархоменко "Офшор для плагіаторів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".