UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Раді пропонують змінити Виборчий кодекс через коронавірус: що хочуть поміняти

Авторами ініціативи виступили троє "слуг" і один депутат з групи "Довіра"

У Верховній Раді народні депутати від «Слуг народу» зареєстрували проєкт постанови, який передбачає зміни до Виборчого кодексу відповідно до особливостей голосування під час пандемії.

Як йдеться на сайті Ради, авторами постанови виступили «слуги» Аліна Загоруйко, голова фракції СН Олександр Корнієнко, Андрій Клочко та член депутатської групи «Довіра» Павло Бакунець.

Серед іншого проект постанови передбачає, що:

Нагадаємо, Центральна виборча комісія призначила на 25 жовтня вибори депутатів міських, сільських і селищних голів та рад на підставі відповідних звернень Кабінету міністрів і Міністерства розвитку громад і територій.

При цьому в Центрвиборчкомі вважають, що після внесення Верховною Радою змін до законодавства про вибори і адміністративно-територіальний устрій, утворилася правова невизначеність. Вона не дозволяє Комісії оголосити вибори до районних рад.

Також ЦВК дійшла висновку про неможливість проведення місцевих виборів в деяких територіальних громадах Донецької та Луганської областей на підконтрольній Україні території поблизу лінії зіткнення.

Однак пізніше, в Центрвиборчкомі допустили, що перші місцеві вибори в 10 громадах Донецької та 8 Луганської областей біля лінії зіткнення  все ж можуть пройти  при дотриманні певних умов.

Своєю чергою Кабінет міністрів затвердив порядок здійснення протиепідемічних заходів при організації місцевих виборів.