UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Путіна відреагували на пропозицію Зеленського розширити нормандський формат щодо Донбасу

Зеленський пропонував розширити формат під час кампанії.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив про те, що російська влада не вважає за доцільне розширити переговори в "нормандському форматі" щодо врегулювання ситуації на сході України. Пєсков вважає, що лише Україна з усіх діючих учасників хоче розширити формат переговорів.

Зазначимо, що під час свого візиту до Києва міністр закордонних справ Німеччини Хейко Маас – глава дипломатії країни-учасниці нормандського формату – казав про те, що переговорам необхідні нові імпульси і нові зустрічі на різних рівнях. За словами глави німецької дипломатії, і "нормандський формат", та інші міжнародні сфери потребують "конструктивних кроків Росії". У перший день візиту в Україну Маас на зустрічі із Зеленським заявив про те, що сторони думають над тим, як дати новий поштовх Мінському процесу і припинити війну на сході України.

"Наскільки ми знаємо, всі учасники нормандського формату, за винятком України, досі не бачили доцільності у розширенні цього формату", - сказав Пєсков журналістам, відповідаючи на питання про пропозицію Володимира Зеленського розширити "нормандський формат" за рахунок США і Великої Британії.

Зеленський пропонував розширити формат переговорів під час своєї передвиборної кампанії.

Пєсков також в черговий раз звинуватив Україну в "невиконання" Мінських угод.

"В умовах такої низької ефективності говорити про розширення, напевно, навряд чи можливо", - додав він.

Раніше заступник глави МЗС України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила про те, що нова зустріч у "нормандському форматі" з участю Франції, Німеччини, Росії та України може відбутися не раніше осені. На її думку, щоб продовжувати участь у переговорах, в Україні повинні сформуватися і збалансуватися всі інститути влади.

Нагадаємо, Зеленський обговорив із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель "нормандський формат". На початку червня новий голова держави відвідає Брюссель, де зустрінеться з керівниками ЄС, зокрема головою Європейської ради Дональдом Туском і головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.

Остання на сьогоднішній день зустріч міністрів закордонних справ країн "Нормандської четвірки" відбулася 11 червня 2018 року в Берліні. Глави МЗС України, Франції, Німеччини та Росії вперше обговорили розміщення міжнародного миротворчого контингенту ООН в ОРДЛО.

У травні того ж року відбулася зустріч Петра Порошенка, Ангели Меркель і Еммануеля Макрона в Аахені. Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.